Een misschien niet onverwacht, maar toch opvallend gevolg van de coronapandemie: de schermtijd van meer dan de helft van de Franse kinderen is tijdens de coronacrisis flink opgelopen (FranceTVinfo, 3.2).

Dat blijkt uit een representatief onderzoek bij meer dan 2.000 Franse ouders met kinderen in de leeftijd tussen de 0 en 17 jaar en 600 kinderen tussen de 7 en 17 jaar. Ook de ouders zelf zijn overigens meer achter hun scherm gekropen: 44% zegt dat zijn of haar schermtijd is toegenomen. Voor een deel is dat toe te schrijven aan het gebruik van digitale tools om het gezinsleven te organiseren tijdens de lockdowns. Denk aan thuiswerken, onderwijs via het scherm en het kunnen onderhouden van contacten.

Voor kinderen is de schermtijd nog meer toegenomen, geeft 53% van de kinderen aan. Zo zijn kinderen tijdens de pandemie 6% meer van hun tijd achter de computer gekropen, 8% meer televisie gaan kijken, 11% meer tijd aan hun smartphones gaan besteden en 23% meer op hun tablet aan de slag gegaan. Ook is de leeftijd waarop kinderen hun eerste digitale tool krijgen omlaag gegaan, naar gemiddeld 10,5 jaar. Ze zijn overigens wel 6% minder tijd op spelcomputers gaan spelen.

Uit het onderzoek bleek verder dat ouders de schermtijd van hun kinderen onderschatten, met gemiddeld 23% per week. Ook hebben ouders geen zicht op wat hun kinderen online uitspoken. Volgens de ouders zit 9% van de 7 tot 10-jarigen op de social media, terwijl de kinderen aangeven dat dat bij 28% het geval is. Zelfs van de 0 tot 2-jarigen zit 43% (!) al op internet, geven de ouders aan. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt schermtijd vóór het vijfde levensjaar af.

En daar zit het grote gevaar. Als ouders al niet weten wat hun kinderen doen, wie houdt er dan nog in de gaten aan welke verleidingen - denk aan kindermarketing van ongezonde producten - kinderen bloot staan tijdens al die schermtijd? Om het over te weinig bewegen, met schade voor botten en spieren, nog maar niet te hebben.
Dit artikel afdrukken