De fameuze Eindhovense 'stapstraten' Stratumseind en Dommelstraat liggen er door de week stil en verlaten bij. Horecaondernemers houden hun zaken gesloten en gaan alleen in de weekenden nog maar een paar uur open. Hetzelfde beeld doet zich voor in Helmond. De reden? Dicht blijven is gewoon goedkoper. "De horeca is lamgeslagen," zegt Ruud Bakker van Koninklijke Horeca Nederland in het AD (1.1). De in het weekend georganiseerde drinkarrangementen, pubquizzen of muziekbingo's zijn, qua verdiensten, alleen nog maar 'voor spek en bonen'.

De afgelopen maanden stegen de prijzen naar recordhoogtes op de wereldwijde grondstoffenmarkten. Maar met de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus slaat ook daar de onrust toe en dat vertaalt zich onmiddellijk in prijsdalingen. Sojabonen, sojaolie, tarwe, suiker, koffie en cacao kregen de afgelopen dagen allemaal een tik mee. Zelfs nu er signalen zijn dat de ziekteverschijnselen van de omikronvariant minder heftig zijn dan die van de deltavariant, herstellen de prijzen zich nog niet. "In veel landen zijn de maatregelen om het virus in te perken weer opgeschroefd en dat heeft invloed op de bestedingen van consumenten. De vraag is of de feestdagen daar verandering in kunnen brengen", schrijft Boerenbusiness (2.1).

Degenen die niet kunnen of willen wachten op een boosterprik kunnen in Frankrijk terecht voor een prik, schrijft de NRC (3.4). Online een afspraak maken, je Nederlandse gegevens overleggen, die in de Franse systemen in laten voeren en klaar is Kees. Gratis en wel. Volgens de Europese afspraken "is het mogelijk om een prik die is gezet in een lidstaat op de Nederlandse Corona-app toe te voegen". Met de Franse gegevens is dan ook de Nederlandse app up te daten.
Dit artikel afdrukken