De newsroom van 7 september 2021, de Foodlog-selectie van berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers. Hier vind je onze voorgaande selecties.
Tijdens de coronaperiode verspilden we minder voeding. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door supermarkten, WUR en het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit. Ze voerden dit onderzoek uit onder de vlag van de stichting Samen tegen Voedselverspilling.
Volgens Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen tegen Voedselverspilling, zitten we inmiddels alweer bijna op het pre-corona niveau van voedselverspilling. "Mensen planden toen blijkbaar beter, maakten meer gebruik van boodschappenlijstjes", zegt Timmermans op de NOS (1.1). "Er waren minder impulsaankopen, men kocht vaker langer houdbare producten en er waren - doordat we meer verplicht thuis zaten - minder onverwachte gebeurtenissen." Een andere belangrijke ontwikkeling was volgens Timmermans de populariteit van verspakketten, die tot minder verspilling thuis leidden.
Tussen 8 en 17 mei 2020 onderzocht Wageningen Food & Biobased Research middels een representatieve steekproef onder 1.500 consumenten welke verschillen zij tijdens de coronamaatregelen ervaren hebben ten opzichte van voor deze periode. Zij kregen vragen voorgelegd over hun planning- en aankoopgedrag, het bereiden van maaltijden, het bewaren van voedselproducten en de hoeveelheid voedsel die zij weggooiden. Ongeveer 70% gaf aan niet meer of minder weg te gooien, ongeveer 26% gaf aan minder weg te gooien. Het ging in het laatste geval vooral om verse groente, vers fruit en maaltijdresten. De inzichten uit dit onderzoek zullen worden gebruikt om voedselverspilling effectiever tegen te kunnen gaan in de toekomst.
In de verspillingsvrije week, die vandaag begint, staat brood centraal. Brood staat in de top 3 als het gaat om verspilling. We kunnen, volgens het Voedingscentrum (2.1), in één week tijd ruim 60 miljoen boterhammen besparen door ze simpelweg niet weg te gooien.
Dit artikel afdrukken
Volgens Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen tegen Voedselverspilling, zitten we inmiddels alweer bijna op het pre-corona niveau van voedselverspilling. "Mensen planden toen blijkbaar beter, maakten meer gebruik van boodschappenlijstjes", zegt Timmermans op de NOS (1.1). "Er waren minder impulsaankopen, men kocht vaker langer houdbare producten en er waren - doordat we meer verplicht thuis zaten - minder onverwachte gebeurtenissen." Een andere belangrijke ontwikkeling was volgens Timmermans de populariteit van verspakketten, die tot minder verspilling thuis leidden.
Tussen 8 en 17 mei 2020 onderzocht Wageningen Food & Biobased Research middels een representatieve steekproef onder 1.500 consumenten welke verschillen zij tijdens de coronamaatregelen ervaren hebben ten opzichte van voor deze periode. Zij kregen vragen voorgelegd over hun planning- en aankoopgedrag, het bereiden van maaltijden, het bewaren van voedselproducten en de hoeveelheid voedsel die zij weggooiden. Ongeveer 70% gaf aan niet meer of minder weg te gooien, ongeveer 26% gaf aan minder weg te gooien. Het ging in het laatste geval vooral om verse groente, vers fruit en maaltijdresten. De inzichten uit dit onderzoek zullen worden gebruikt om voedselverspilling effectiever tegen te kunnen gaan in de toekomst.
In de verspillingsvrije week, die vandaag begint, staat brood centraal. Brood staat in de top 3 als het gaat om verspilling. We kunnen, volgens het Voedingscentrum (2.1), in één week tijd ruim 60 miljoen boterhammen besparen door ze simpelweg niet weg te gooien.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Die ‘huisjes’ van weleer boven de slootjes waren zo gek nog niet. Een eeuwenoud circulair systeem via het zelfreinigend vermogen van het oppervlaktewater.
Door de toenemende meestal illegale industriële chemische lozingen liep dit begin jaren 70 vast en kregen we de waterverontreinigingsheffing door de strot geduwd: ‘Geen belasting op onze poep. Reinig eerst die andere troep.’
Dagelijks gaan 17,5 miljoen Nederlanders naar de WC. Daar laten ze een paar honderd gram waardevolle vaste stof achter in de WC. Het gaat om zeker 3.000.000 kg per dag of te wel 1.200.000.000 kg per jaar. Kostbare mineralen inclusief fosfaat en stikstof worden verpest op deze manier. Ik wil graag aandacht krijgen voor deze shit situatie, vreselijk voor de aarde, zo onduurzaam! Ik pleit daarom voor circulariteit in het poepsysteem.
#4 Naar de VAM? Werd 22 jaar geleden opgeheven.
Gert misschien geen brood eten? Vanwege de glyphosaat in het brood toch niet zo gezond. En dan praten we nog niet over de gluten en lectinen. Zolang de boeren in de VS hun tarwe en andere granen dood blijven spuiten met Roundup krijg je geen glyphosaat vrij brood!
Gert #4, dat klopt bij ons wel. Het betreft dan het achterste kapje, wat al droger en taaier begint te worden. Gaat naar de honden....