Het nieuws van 6 januari. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Nog geen groen licht WHO onderzoeksmissie
Dinsdag werd op het laatste moment de onderzoeksmissie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgesteld (The Guardian, zie 3.5). Een tienkoppig internationaal team van WHO-experts zou naar China afreizen om onderzoek te doen naar de oorsprong van het coronavirus. Onder hen de Rotterdamse hoogleraar virologie Marion Koopmans. Maar de procedure van toestemming was door Peking nog niet afgerond. "Ik ben heel teleurgesteld over dit nieuws, aangezien twee leden al aan hun reis waren begonnen en andere op het laatste moment niet konden reizen”, zei topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van WHO dinsdag op een persconferentie (De Telegraaf, zie 4.9). Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking is er geen reden tot zorg (NOS, zie 4.1). Het zou gaan om meer dan alleen de visa en dat er nog wordt onderhandeld over het precieze reisschema, aldus de woordvoerder op een persconferentie. Er zou sprake zijn geweest van miscommunicatie. "Beide partijen zijn gewoon met elkaar in gesprek."

Vitaliteit thuiswerkers kans voor foodleveranciers
Het 'nieuwe thuiswerken' is een kans voor leveranciers in de foodsector (ABN Amro, zie 3.3). Tot nu liep voor menig werkgever de boodschap om gezond te eten vooral via de cateraar. Maar bedrijfsrestaurants zijn nu gesloten; ook in de toekomst zullen ze waarschijnlijk minder bezoekers trekken. Voor cateraars en andere leveranciers van voedingsmiddelen ligt er dan ook een kans, bijvoorbeeld door nieuwe producten en communicatie over gezonde voeding aan huis. De gratis fruitmand op kantoor of een gezonde lunchbox kunnen bijvoorbeeld ook hun weg vinden naar het aanrecht van de medewerker. Daarvoor moeten leveranciers wel hun creativiteit uit de kast halen, waarschuwt de bank. Want alleen al met het sluiten van horecagelegenheden is in 2020 tot nu toe € 2,7 miljard omzet verdampt. Dat betekent naarstig op zoek gaan naar nieuwe klanten, gebruiksmomenten en afzetmarkten.

Sligro
De coronacrisis raakt Sligro (Misset Horeca, zie 1.6). De groothandelsketen voor de horeca draaide afgelopen jaar bijna een vijfde minder omzet, van €2,39 miljard naar €1,95 miljard. Dat is vooral het gevolg van de sluiting van restaurants en cafés. In het laatste kwartaal van 2020, toen de huidige lockdown van start ging, lag de omzet bijna een derde lager dan tijdens de rest van het jaar. Tijdens de huidige lockdown zijn consumenten, die in eerdere periodes tijdelijk bij de groothandels hun aankopen mochten doen, niet meer welkom bij de groothandel. Bovendien moesten ook de restaurants van hotels dicht.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken