De nieuwe coronamaatregelen in Frankrijk stellen de horeca voor extra problemen. Zo moeten de Fransen 3 dagen per week verplicht thuiswerken en is 'staand eten' - aan de bar - verboden. Volgens brancheorganisatie GNI-HCR (Groupement National Indépendant Hôtellerie et Restauration) gaat dat cafés en restaurants zeker 30% aan omzet schelen (FranceTVinfo, 1,2). Meer thuiswerkers betekent simpelweg minder mensen die tussen de middag even een hapje gaan eten, of je nu in allerijl barkrukken bijschuift of niet. De horeca vraagt extra steun van de overheid om deze nieuwe klap te overleven.

Maar er is nog een maatregel waar de horeca huizenhoog tegenop ziet. Vanaf nu mogen horecamedewerkers en restauranthouders ook om het identiteitsbewijs van hun klanten vragen, om er zeker van te zijn dat het vaccinatiebewijs dat zij laten zien 'echt' is. De sector staat bepaald niet te trappelen (FranceTVinfo, 3.3). "Dit is een onrechtmatige maatregel. Dit is niet onze taak", zegt een serveerster. Maar ook de klanten mopperen. "Als een politieagent me om mijn identiteitsbewijs vraagt, is er niets aan de hand. Maar een ober, niks ervan. Ik ben echt tegen." Restauranthouders zijn bang dat de maatregel klanten afschrikt.

Nederlanders eten nauwelijks kalfsvlees en als ze het al eten, is dat in de horeca. Het zou te verwachten zijn dat VanDrie Group, een van de grootste kalfsslachters ter wereld, flink geraakt zou zijn door de lockdowns en de coronapandemie. Maar dat lijkt mee te vallen: VanDrie Group wist over 2020 de omzetdaling tot 3% te beperken. Dat was te wijten aan lagere afzetprijzen in het buitenland. De nettowinst daalde ook lichtjes, tot €75 miljoen. Dat kwam doordat VanDrie bijna €50 miljoen aan kosten wist te besparen (waarop is niet bekend) en de voorraden vlees en kalveren opwaardeerde (Distrifood, 1.1). De familie Van Drie heeft besloten zich geen dividend uit te keren. In 2019 was dat nog zo'n €30 miljoen.
Dit artikel afdrukken