Volgens de Belgische viroloog Marc van Ranst heeft de coronapandemie een aantal positieve gevolgen. Daaronder schaart hij de samenwerking tussen experts en politici. "Het zou een goed voorbeeld kunnen zijn om dat model ook voor andere problematieken te gebruiken, zoals de vervuiling of het klimaat." Van Ranst sprak met het Belgische blad Knack in een reeks artikelen over hoe de wereld na corona er zal uitzien (zie 4.3).

'Niet verliefd worden op nulrisico's'
Van Ranst verwacht dat Covid-19 niet meer zal verdwijnen, en dat er 'opvolgvaccins' zullen komen, zoals die er ook zijn voor griep. "In de toekomst zullen dat wellicht routinevaccinaties worden, net zoals we risicogroepen nu de kans bieden zich te laten vaccineren tegen influenza, via hun huisarts of hun werkgever. Misschien gaan we zelfs naar een gezamenlijke prik tegen corona en influenza. Maar dat is ook een val waar we niet in mogen trappen. In theorie zouden we als maatschappij kunnen beslissen ook griep tegen te houden. Dat lukt, dat hebben we dit jaar eigenlijk gedaan. Maar of dat een goed idee is, is wat anders. Ik denk dat we niet verliefd mogen worden op nulrisico's." Volgens Van Ranst is dat niet verstandig omdat de maatschappelijke kosten van zo'n nulrisico veel te groot zijn. "We zijn het als maatschappij gewoon geraakt en we hebben ons gezondheidssysteem ernaar ingericht, dat iedere winter, afhankelijk van de ernst van de griep, er een paar honderden tot een paar duizenden mensen aan overlijden. En toch doen we geen lockdowns tegen de griep en ik denk ook niet dat we dat kunnen afdwingen."

Er zit volgens Van Ranst ook 'een gouden randje' aan de pandemie. "Wij zijn het eerste land dat CO2-meters verplicht in de horeca." Dat is pure gezondheidswinst: betere luchtkwaliteit in de horeca, in scholen, in woon-zorgcentra, op werkplekken gaat leiden tot minder ziekten, minder verkoudheden, minder werkverzuim, minder concentratieproblemen. "We hebben gebouwen eerst brandveilig gemaakt, we hebben discotheken en concertzalen uitgerust met decibelmeters, het is tijd om gebouwen nu ook infectieveiliger te maken. Wanneer dat lukt, is dat het gouden randje aan deze pandemie."

'350 miljoen'
Getallen blijven moeilijk, ook al ben je president. Tijdens een persconferentie vrijdag zei de Amerikaanse president Joe Biden dat er al '350 miljoen Amerikanen' ingeënt zijn (Independent, 3.1). Oeps. De Verenigde Staten tellen 331 miljoen inwoners. Daarvan zijn er nu zo'n 166 miljoen ingeënt, blijkt uit de laatste cijfers. Daar zijn wel 350 miljoen vaccinaties voor gezet.

Dit artikel afdrukken