JD.com opent binnenkort in Leiden. De Chinese online retailer gaat in Nederland te werk onder de naam Ochama opereren omdat JD hier te veel op een sportwinkel lijkt. Het bedrijf biedt food en nonfood. Na Amazon en Alibaba is JD de nummer de op twee na grootste webshop ter wereld.

JD heeft een distributiecentrum (DC) in Venray van circa 18.000 vierkante meter om een deel van de Europese markt te kunnen bevoorraden. Alibaba koos voor de luchthaven van Luik in Franstalig België. Daar heeft de Chinese gigant een DC van 30.000 vierkante meter. Amazon, hun beider Amerikaanse rivaal, opende recent een bezorgcentrum in de nabijheid van Schiphol.

Het eerste Nederlandse vestigingspunt van Ochama start pal naast de vestiging van Plus Lammenschans in Leiden. Ex-Jumboman Mark den Butter zou de director offline stores voor de Nederlandse markt zijn geworden. De nieuwe Chinese supermarkt wil verleiden met blijvend betaalbare biefstuk, meldt vandaag Distrifood (2.1). Dat zou een logisch voorschot kunnen zijn op de dure boodschappen die ABN Amro vandaag voorspelde voor 2022/23 als gevolg van het door Covid wereldwijd verstoord geraakte voedselweb.
Dit artikel afdrukken