Nu de kroegen weer langer open mogen, bloeit het nachtleven in steden weer op. Met een nieuw publiek van 18 tot 20-jarigen die voor het eerst echt uit kunnen. Voordat de pandemie begon waren ze nog niet oud genoeg. Nu ze opeens vrij uit kunnen, blijkt dat ze nog moeten wennen.

Kroegbazen merken dat deze jongeren niet goed weten hoe ze zich moeten gedragen (Trouw, 1.1). In een café of kroeg gelden andere regels dan op een huisfeestje, de mores moeten ze nog leren. Douwe Werkman is uitbater van verschillende uitgaansgelegenheden. Hij ziet veel agressie en dronken tieners.

Ook de politie valt het gedrag op. "Een beetje losgeslagen, dat zijn ze", zegt Lars Maarseveen, wijkagent in de Utrechtse binnenstad. "Bij deze jongeren zie je dat corona een gat in het leven heeft geslagen, ze herkennen hun eigen gedrag niet, drinken veel en hebben nu opeens met gezag te maken." De politie zet extra horeca-stewards in om overlast te voorkomen. Enkele kroegbazen huurden extra beveiliging in. Het Trimbos-instituut verwachtte al een toename van incidenten omdat jongeren nog niet weten hoe het uitgaan precies werkt en hun grenzen met alcohol opzoeken. De drukte zijn jongeren ook niet gewend. Het instituut verwacht dat het binnen een paar weken weer normaal zal zijn.

Het coronalijf
Twee jaar corona heeft ons kaler en dikker gemaakt; tevens kregen we platvoeten en last van tandbederf en eczeem. Ook onze maag, darmen, lever, huid en ogen kregen het te verduren. Het Algemeen Dagblad (1.2) zette de gevolgen van 2 jaar corona voor ons lijf op een rij.



België zet de coronabarometer maandag op code geel, verdere versoepelingen dus. Ook bij onze zuiderburen mogen de mondmaskers overal af, behalve in het OV en zorginstellingen (RetailDetail, 2.5). De app die horeca-uitbaters gebruiken om de coronapas te scannen gaat uit de lucht (Het Nieuwsblad 2.2), alleen CO2-meters blijven verplicht bij sommige binnenactiviteiten.
Dit artikel afdrukken