Dit weekend mochten restaurants en cafés eindelijk ook binnen gasten ontvangen. Tot groot enthousiasme van culinaire liefhebbers, die blijkbaar al maanden op een houtje zaten te bijten. De sterrenrestaurants van Nederland zaten dit weekend nagenoeg vol (AD, 2.2) en sommige restaurants, zoals 1-sterrestaurant Wollerich in Sint-Oedenrode ("Ik had dit weekend wel 20 keer vol kunnen zitten") hebben de boekingen tot in het najaar al binnen (Omroep Brabant, 2.3).

'Gefrustreerd'
Toch is er een categorie restaurants die nog uit de boot valt, tot groot onbegrip van de uitbaters zelf. Wok- en buffetrestaurants mogen de deuren juist nog niet opengooien. De kans op besmetting met covid-19 zou te groot zijn omdat in een buffetrestaurant de gasten te veel heen en weer lopen om hun eten op te scheppen. "Dit is zeer frustrerend’’, zegt bedrijfsleider en mede-eigenaar Thishiou Hu van Wereldrestaurant Goud in Stadskanaal (DVHN, 1.1). Volgens hem mogen de restaurants met de meeste ruimte - Hu heeft 1.300 vierkante meter - niet open. "De klanten begrijpen het ook niet."

Britse pubomzet blijft achter
Belangrijker dan de opleving dit weekend, is natuurlijk de bestendigheid daarvan. In Groot-Brittannië valt die tegen, aldus The Guardian (1.2). Ondanks het enorme enthousiasme waarmee de Britten in april, toen de pubs weer open gingen, aan het drinken sloegen (toen verdubbelde de omzet zo ongeveer ten opzichte van april 2019). In de week van 17 mei, de eerste week dat pubs ook weer binnen gasten mochten ontvangen, bleef de omzet echter 20% achter in vergelijking met het niveau van vóór corona. Volgens de British Beer & Pub Association (BBPA) zal de gemiddelde pub meer dan 24.672 pints extra moeten verkopen om het geschatte omzetverlies van £94,000 goed te maken.

Pub- en restauranteigenaren wijten de terugval aan de nog geldende coronamaatregelen (niet staand aan de bar drinken, groepsgrootte van maximaal 6, mondkapjes op als je je verplaats, een meter afstand houden). Op 21 juni staat het volledige einde aan de coronamaatregelen op de planning. Maar met een dreigende 'derde golf' gaat die versoepeling mogelijk op de lange baan, erkende de Britse gezondheidsminister Matt Hancock vandaag (BBC, 3.6).

Dit artikel afdrukken