Vandaag het nieuws van 5 en december. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Het kabinet ziet weinig tot geen ruimte voor versoepeling van de coronamaatregelen (NOS, zie 4.1). Volgens Haagse bronnen is dat de uitkomst van het Catshuisberaad. De bewindslieden, onder leiding van premier Mark Rutte, vinden het aantal besmettingen (vandaag ruim 6.800) te ernstig om de regels te versoepelen. Het is nog niet helemaal uitgesloten dat het aantal gasten dat je met de Kerstdagen mag ontvangen iets wordt verhoogd. Dinsdagavond houden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (VWS) weer een persconferentie.

Coronakosten supermarkt
Distrifood vroeg supermarktondernemers naar de (verborgen) kosten die zij moeten maken in het kader van de pandemie. 80 uur per week desinfecteren staat gelijk aan €1200 per week aan extra kosten. De extra openingsuren voor kwetsbaren kost circa €600. Om die €1800 terug te verdienen heeft een super zo’n €7500 extra omzet nodig. De rekensom komt van een Overijsselse AH-ondernemer (zie 1.3).

Koken zonder gasten
Geen prestatie-, tijds- en opgeruimdekeukendruk. Marjoleine de Vos overdenkt hoe eten en eten klaarmaken veranderen als het niet iets is wat je gééft (NRC, zie 2.2) maar voor jezelf houdt. Dingen uitproberen met bijvoorbeeld onwaarschijnlijke kleurencombinaties en je te buiten gaan zonder ergens op te letten. Of kook je juist makkelijk uitgebreider als er mensen komen?

#bestelkerst
Makro steekt een hand uit naar de horeca. De horecagroothandel roept iedereen op om thuis kerst te bestellen (Misset Horeca, zie 1.1). Horecaondernemers zijn voor de groothandelaar belangrijk. Waarschijnlijk blijft meer dan de helft van de restaurants dicht met kerst, zelfs al zouden ze open mogen. Zo'n 60% biedt waarschijnlijk de mogelijkheid tot afhalen of bezorgen. Om dit extra te ondersteunen, is Makro voor de horecaklanten gestart met een initiatief: #bestelkerst. Via een centraal platform kunnen consumenten kerstmenu’s bestellen bij aangesloten restaurants.

Smithfield Foods biedt vriesruimte
Nu Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen hemel en aarde bewegen om de vriesruimte te bemachtigen die nodig is om het coronavirusvaccin op te slaan, komt er een aanbod uit vleesverwerkingsindustrie. Smithfield Foods, 's werelds grootste varkensvleesverwerker, heeft aangeboden om Amerikaanse gezondheidsinstanties te helpen bij het distribueren van COVID-19-vaccins en deze op te slaan in 'ultrakoude' vriezers (Independent, zie 2.9).

Slaap
Slaapexperts van het UMC Utrecht waarschuwen dat naast vitamine D, wandelen en gezonder eten ook slaap belangrijk is om de weerstand te verhogen (AD, zie 3.5). De onderzoekers doen nu een oproep, want zij zien dat mensen van alles doen om zich beter te wapenen tegen het coronavirus, maar zeggen dat we vaak iets heel belangrijks vergeten: goed slapen. Dudink: ,"Onze afweer is supercomplex. Je omgeving speelt een rol, genetica, maar ook zeker je levensstijl. En wat nu steeds meer uit onderzoek naar voren komt en wat je moeder al wist: als je ziek bent, moet je naar bed om goed te slapen. Wetenschappers in de wereld zien steeds meer hoe slaap werkt op je afweersysteem, dus ook al voordat je ziek bent. Dokters en politici moeten die boodschap volgens ons daarom meer overbrengen.” Denk niet, zeggen de onderzoekers, dat slapen zonde van je tijd is. "Tijd om wakker te worden voor het belang van slaap.”

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken