De newsroom van 4 oktober 2021, de Foodlog-selectie van berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers. Hier vind je onze voorgaande selecties.
De Turkse president Erdogan zet zich in tegen voedselinflatie. Daarom investeert hij in betaalbare supermarkten (Bloomberg, zie 1.2). Winkels van de Agricultural Credit Cooperatives moeten de markt weer in balans brengen door een betere prijs-kwaliteit verhouding. Erdogans financiële injectie laat het aantal van 500 bestaande winkels van de coöperatie opschalen naar 1.000, om meer mensen toegang te bieden tot lagere voedselprijzen.
Voedselinflatie
De stijgende voedselprijzen in Turkije zijn te wijten aan de zwakke lira, verstoorde supply chains als gevolg van de pandemie en mislukte oogsten door droogte.
Verder wil de Turkse regering wetswijzigingen doorvoeren om de snel stijgende voedselprijzen te bestrijden. Dat doet ze het aanbod door verse groenten en fruit online te stimuleren, een waarschuwingssysteem voor slechte weersomstandigheden (om oogsten te beschermen), belastingvoordelen, meer handelsmaatregelen en het afschaffen van invoerrechten voor bepaalde voedingsmiddelen.
Permanent buiten
Amerikaanse horecaondernemers willen hun terrassen behouden. Net als in de EU, haalde Covid-19 in Amerika de tafels naar buiten. Restauranteigenaars maken zich nu hard voor permanente 'outdoor dining' (CNBC, zie 2.1).
Voor de Amerikaanse horeca brachten de terrassen tijdens de pandemie flink geld in het laatje. De extra capaciteit helpt de ondernemers sneller op het inkomensniveau van vóór de pandemie te komen.
Het voorstel om terrassen buiten voort te zetten, krijgt oppositie van klagende buren en mensen die niet meer kunnen parkeren. Vooralsnog tillen Amerikaanse steden zwaarder aan de extra werkgelegenheid die parkeerplekken opleveren door er terrassen op te plaatsen dan aan de klagers. Buiten eten heeft een groot voordeel: het is goed geventileerd. Dat is inmiddels een algemeen geaccepteerde maatregel tegen infectueuze besmettingen van de luchtwegen.
Dit artikel afdrukken
Voedselinflatie
De stijgende voedselprijzen in Turkije zijn te wijten aan de zwakke lira, verstoorde supply chains als gevolg van de pandemie en mislukte oogsten door droogte.
Verder wil de Turkse regering wetswijzigingen doorvoeren om de snel stijgende voedselprijzen te bestrijden. Dat doet ze het aanbod door verse groenten en fruit online te stimuleren, een waarschuwingssysteem voor slechte weersomstandigheden (om oogsten te beschermen), belastingvoordelen, meer handelsmaatregelen en het afschaffen van invoerrechten voor bepaalde voedingsmiddelen.
Permanent buiten
Amerikaanse horecaondernemers willen hun terrassen behouden. Net als in de EU, haalde Covid-19 in Amerika de tafels naar buiten. Restauranteigenaars maken zich nu hard voor permanente 'outdoor dining' (CNBC, zie 2.1).
Voor de Amerikaanse horeca brachten de terrassen tijdens de pandemie flink geld in het laatje. De extra capaciteit helpt de ondernemers sneller op het inkomensniveau van vóór de pandemie te komen.
Het voorstel om terrassen buiten voort te zetten, krijgt oppositie van klagende buren en mensen die niet meer kunnen parkeren. Vooralsnog tillen Amerikaanse steden zwaarder aan de extra werkgelegenheid die parkeerplekken opleveren door er terrassen op te plaatsen dan aan de klagers. Buiten eten heeft een groot voordeel: het is goed geventileerd. Dat is inmiddels een algemeen geaccepteerde maatregel tegen infectueuze besmettingen van de luchtwegen.
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Horeca-uitzender werft buitenlandse studenten
Het Financieele Dagblad -
Turkey's Erdogan Calls On Cooperatives to Combat Food Inflation
Bloomberg -
Meat producers say Johnson talking ‘nonsense’ about reasons for labour shortage in sector
The Guardian -
Een week werken met de QR-check: ‘Het is ons opgelegd, we hebben geen keus’
AD
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Nieuwe pil zou sterftekans hoog-risicopatiënt met helft verkleinen: nekslag voor het coronavirus?
de Volkskrant -
Krijgen we na het eerste weekeinde James Bond een golf aan bioscoopbesmettingen?
de Volkskrant -
Coronacijfers zien er minder gunstig uit na twee weekenden zonder anderhalvemeterregel
de Volkskrant
4. Overig
-
Niet coronavirussen, maar onderzoek naar zintuigen beloond met Nobelprijs Geneeskunde
de Volkskrant -
Overheid betaalde 20 miljoen euro voor coronatesten die nooit zijn uitgevoerd
Het Nieuwsblad -
Pandemiewet treedt vandaag in werking, maar komt te laat voor coronacrisis
Het Nieuwsblad -
Marion Koopmans krijgt Irispenning voor communicatie over coronapandemie
Nu.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Belangrijk
Een preprint studie, gepubliceerd op 25 september 2021, toont de correlatie aan tussen lage vitamine D-spiegels en het risico op het krijgen van COVID-19.
In dit retrospectieve onderzoek van één bevolkingsstudie en zeven klinische studies waar vitamine D3-spiegels werden gemeten op de dag van ziekenhuisopname, zeiden de onderzoekers: "De twee datasets leveren sterk bewijs dat laag D3 een voorspeller is in plaats van een neveneffect van de infectie."
Ze suggereerden dat het mogelijk zou kunnen zijn om nieuwe COVID-uitbraken te ‘voorkomen of te beperken’ door simpelweg de vitamine D3-spiegels van mensen te verhogen tot 50 ng/ml of hoger. Hoewel ze vertelden dat ze geloven dat vaccinatie deel uitmaakt van de strijd tegen COVID, voegden ze eraan toe dat het voortdurende bewijs van de rol die vitamine D speelt in het risico om de infectie op te lopen vooral belangrijk is omdat het virus blijft muteren, wat de effectiviteit van de vaccines op de proef stelt.
MedRxiv