Het nieuws van 4 maart 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Meer vlees via supermarkt en slager, maar totale vleesconsumptie 2020 lager door weggevallen horeca
De verwachting komt uit: er is meer vlees verkocht via supermarkten en slagerijen in coronajaar 2020. Dat becijferde Hans Dagevos van Wageningen Economic Research. (WUR, 1.1). Aan de stijgende vleesverkoop is goed te zien dat de Nederlandse horeca in 2020 vijf maanden dicht was. De totale vleesconsumptie valt naar verwachting wel lager uit dan in 2019. Dat komt niet omdat mensen bewust minder vlees zijn gaan eten, maar omdat ze minder buiten de deur aten als gevolg van de horecasluiting. Dagevos maakt zijn cijfers later openbaar.

Volgens Dagevos kun je uit de cijfers opmaken dat het aanbod voor een groot deel de vraag bepaalt
Qua ontbijt en lunch veranderde er niet zoveel, de weggevallen lunchbroodjes werden maar voor een klein deel gecompenseerd door meer vleeswarenverkoop voor thuis. De verandering zit dus vooral in de avondmaaltijd thuis. Kip is de grootste stijger, maar ook de vraag naar rundvlees steeg weer voor het eerst sinds een aantal jaren. Slagers merkten eerder al op de toegenomen vraag naar luxer vlees voor thuis. Volgens Dagevos kun je uit de cijfers opmaken dat het aanbod voor een groot deel de vraag bepaalt (NRC, 2.2).

Hoe dikker een land, hoe meer doden
De meeste coronadoden blijken te vallen in landen waar een groot deel van de bevolking lijdt aan overgewicht, (The Guardian, 3.3). Het aantal coronadoden in landen waar minstens de helft van de bevolking te zwaar is - zoals het VK, de VS, België en Italië - viel zelfs 10 keer hoger uit dan in andere landen. Vietnam heeft het laagste niveau van overgewicht onder de bevolking en ook het op een na laagste sterftecijfer van de wereld. Dat blijkt uit onderzoek van de cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit door de World Obesity Federation (WOF). De WOF noemt obesitas na leeftijd de grootste risicofactor. De onderzoekers waren verrast dat de correlatie opmerkelijk consistent was over de hele wereld, met uitzondering van onder meer Nieuw-Zeeland en IJsland. De federatie geliëerd aan de WHO roept regeringen op om mensen met overgewicht voorrang te geven bij tests en vaccinatie.

Volgens Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, is het rapport een wake-up call voor regeringen wereldwijd moet zijn om zwaarlijvigheid en de slechte gezondheid die het veroorzaakt aan te pakken. "Investeren in de volksgezondheid en gecoördineerde, internationale actie om de diepere oorzaken van obesitas aan te pakken, is een van de beste manieren voor landen om veerkracht op te bouwen in gezondheidssystemen na een pandemie: we dringen er bij alle landen op aan om dit moment aan te grijpen", aldus Tedros op Wereld Obesitas Dag.
Wie cynisch is, zou kunnen concluderen dat Covid-19 dik zijn weer heel sterk stigmatiseert.

covid-19 Mortality WOF

Prevalence of overweight in adults - WOF
Dit artikel afdrukken