De coronapandemie heeft niet alleen mensen, maar ook huisdieren coronakilo's opgeleverd. En net als bij mensen lag dat aan slechte gewoontes als te veel eten, te veel snacken en minder bewegen. Maar waar je als mens zelf - misschien - nog wel de verleiding kunt weerstaan een extra koekje te nemen, blijkt het extra moeilijk niet toe te geven aan de smachtende blikken van je huisdier als je samen thuis zit.

De lockdowns hielpen daarbij ook al niet. Als je niet naar de hondentrimmer mag, is het best lastig te zien dat onder al dat lange haar ook een buikje is ontstaan. En voor een hondje zoals dwergpoedel Henry dat normaal 3,5 kilo weegt, is een kilo erbij in twee jaar echt veel te veel. Maar ja, zegt de eigenaar in The New York Times (1.2), iedere keer als de ijskast openging, kwam 'dat kleine boefje' aanrennen. Zeg dan maar eens nee. En om te compenseren voor het gemis aan lekker met de hond naar buiten, geef je het beestje extra snacks. En lekkere hapjes van je bord.

Ook katten blijken last te hebben van hetzelfde fenomeen. Als het baasje de hele dag thuis is, vraagt de kat vaker om eten. Kat Vita in New York groeide door van 15 pounds (455 gram) tot 19 pounds.

Maar nu huisdiereneigenaren niet meer verplicht thuis hoeven te werken, blijken de verwende huisdieren daar geen vrede mee te hebben. Dierenartsen signaleren stressgerelateerd gedrag: in huis plassen, bezitterigheid ten aanzien van het baasje naar andere honden of mensen, vuilnisbakken afschuimen. Of, in het geval van Henry: niet alleen thuis kunnen zijn (verlatingsangst). Om hem te troosten, kreeg hij dan maar 's ochtends een paar Cheerios in zijn bakje. Alleen werden die 'paar' al gauw een handjevol.

Direct Coronanieuws is er ook: het aantal besmettingen neemt weer toe (1.1). Logisch natuurlijk, want vrijwel alle maatregelen zijn opgeheven.
Dit artikel afdrukken