De 13 miljoen inwoners van de Chinese stad Xi'an - bekend van het terracotta leger - mogen al sinds 23 december hun huis niet meer uit. Dat is het gevolg van de door de autoriteiten opgelegde lockdown, nadat er in de stad een uitbraak van covid-besmettingen was geconstateerd. China hanteert een strikt 'zero covid'-beleid, dat met het oog op het Chinese Nieuwjaar (1 februari) en de Olympische Winterspelen (vanaf 4 februari) geen enkele versoepeling toelaat. In de stad zijn ruim 1.500 besmettingen geconstateerd.

Maar de lockdown in Xi'an gaat niet helemaal van een leien dakje. Op de Chinese sociale media verschijnen berichten over bewakers voor de deur, gedwongen verhuizingen naar 'quarantainekampen' (AD, 1.4) en tekorten aan eten. De autoriteiten zouden wel voedselpakketten rondbrengen, maar blijkbaar weten die niet alle inwoners te bereiken. Wat doen mensen dan? Ze gaan ruilen. Een pakje sigaretten voor een kool, of een Nintendo Switch voor noedels en gestoomde broodjes (BBC, 1.2).

Er woont ook een Nederlander in Xi'an, Tim Metz (NOS, 4.2). "Het is niet heel zwaar, maar wel een beetje saai. Alle dagen lijken op elkaar", zegt hij. Over voedseltekorten heeft hij niet te klagen, want hij kan gewoon boodschappen online bestellen en laten bezorgen. Hij heeft begrip voor de maatregel, want door de lockdown in Xi'an hebben 'maar' 13 miljoen mensen last van maatregelen, op een bevolking van 1,4 miljard. "Voor Nederlanders zal dat moeilijk te begrijpen zijn, maar hier snappen ze dat wel. Als we hiermee de kans verkleinen dat de Olympische Spelen niet doorgaan, dan doen we dat."

Dit artikel afdrukken