De krapte op de arbeidsmarkt speelt in alle sectoren, maar die in de horeca is wel heel opmerkelijk, omdat die nog steeds te kampen heeft met horecabeperkingen (zo zijn de nachtclubs nog gesloten) en ook evenementen nog op een heel laag pitje staan. De vorige piek in horecavacatures was in 2018, toen kwam het personeelstekort uit op ruim 14.000 vacatures.
"Corona heeft de problemen in de horecasector op de spits gedreven," zegt Ellen Bauters, horeca-expert bij de VDAB in De Tijd (1.1). Er was al sprake van personeelstekorten, maar je kon als horecaondernemer nog wel mensen vinden. "Nu lijkt de vijver leeggevist."
De meeste vacatures betreffen keukenmedewerkers, breed inzetbare medewerkers voor restaurants en kelners. Maar ook chef-koks, barmannen en afwashulpen zijn veelgevraagd. Waar in Nederland veel horecamedewerkers bij de GGD's zijn gaan werken, is er in Vlaanderen niet direct een specifieke sector met een aanzuigwerking te benoemen. Maar, schrijft De Tijd: "In een oververhitte arbeidsmarkt waar hr-afdelingen in alle mogelijke sectoren overuren draaien om aantrekkelijke vacatures uit te schrijven, employer branding strategieën uit te denken en in te zetten op werkbaar werk om talent aan zich te binden, lijkt de horeca de gedoemde verliezer. Welk café, restaurant of hotel kan glijdende uren, een stevige groepsverzekering, maaltijdcheques en misschien zelfs een bedrijfswagen aanbieden?"
Met andere woorden: werken in de horeca is straks alleen nog weggelegd voor de mensen die gek en gepassioneerd genoeg zijn, studenten, mensen met scharrelbaantjes en laaggeschoolden die niet beter kunnen vinden.
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Ruim 60 procent van GGD-testen positief, rapportage-achterstand groeit verder
de Volkskrant -
Galapremière Hazes-musical gecanceld, drie acteurs met corona
RTL Nieuws -
Vakantie veel gezinnen in gevaar
De Telegraaf -
COVID-19: The coronavirus pandemic is far from over
Deutsche Welle -
Hoge Gezondheidsraad: op dit moment is vaccinatieplicht van beperkte duur geoorloofd
Het Nieuwsblad -
'The case for masks became hugely stronger': scientists admit their Covid mistakes
The Guardian -
Did Omicron jump from mice to men? Chinese scientists say it's possible
South China Morning Post -
WHO says Europe entering a 'cease-fire'in battle with covid as protection grows
The Washington Post -
Mehr als 90 Prozent der Beschäftigten sind geimpft
Der Spiegel
4. Overig
-
Nog geen versoepelingen nachtcultuur: in de rest van Europa wordt wél gedanst
Het Parool -
Antwerpse diamant spoelt coronakater door
De Tijd -
Strenge Kuipers verpest versoepelfeestje Tweede Kamer
AD -
Duizenden vaccins in vuilnisbak nu boostercampagne afloopt
Het Nieuwsblad -
WHO sieht Finale der Pandemie in Europa in Reichweite
Frankfurter Allgemeine -
Covid-19: 300.000 faux pass sanitaires bientôt supprimés
FranceTVinfo -
World faces 'bumpy, difficult' Covid transition, says senior scientist
The Guardian -
Deze Europese landen laten de coronamaatregelen varen
De Standaard -
Geldigheid coronatoegangsbewijs vanaf 8 februari gewijzigd
Rijksoverheid
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik kan mij vergissen, maar volgens mij was werken in de horeca sowieso bijbaantje voor bijvoorbeeld studenten en de wederhelft van een stel. Velen zijn er inmiddels achter dat je elders beter betaald krijgt voor minder hard werken en op minder rotte tijden.
Ondanks dat hun vaccins floppen dendert Big Pharma onverstoord verder, de aandelen moeten weer omhoog en de prikdwang zal alleen maar erger worden
• Tijdens een virtuele bijeenkomst op de eerste dag van de Davos Agenda 2022 van het WEF van Klaus Schwab hebben Moderna CEO Stéphane Bancel en collega's hun plannen toegelicht om de ‘vaccin manie’ voor onbepaalde tijd te laten voortduren.
• Moderna werkt aan de volgende veel te snelle ontwikkeling van een nieuw vaccin voor a.s. herfst. Ook ontwikkelt Moderna een Omicron-specifieke prik die ze al in maart (!) hopen uit te brengen.
• Moderna is van plan om meerdere injecties, zoals een COVID-19 injectie, een griepprik en een respiratoir syncytieel virus (RSV) injectie, te combineren in één injectie – komende in 2023 – om ‘nalevings problemen’ te helpen voorkomen.
• Afgelopen januari bereikten Pfizer en BioNTech een overeenkomst om ook het eerste mRNA-vaccin tegen gordelroos te ontwikkelen.
• Extra vaccins zijn in ontwikkeling tegen HIV, zika-virus, Nipah-virus, kanker, respiratoir syncytieel virus (RSV), cytomegalovirus (CMV), Epstein-Barr-virus, influenza (mRNA) en meer.
Een dag niet geprikt is een dag niet geleefd.