Hoe vieren we veilig de feestdagen? Dat is bij ons (pakjesavond, 3.11) maar ook in andere landen (kerst) de grote vraag. Met de omikronvariant in omloop lijken zelfs vaccinaties niet afdoende te beschermen, waarschuwen de Noorse gezondheidsautoriteiten, nadat daar een kerstfeestje uitdraaide op een superspread-event bleek (AD, 3.5).

In de Verenigde Staten is het devies vaccineren, boosteren en vooral: mondkapjes op (NPR, 3.10). In België, waar je als voetbalsupporter nog wel naar het stadion mag, geldt een verbod op eten en drinken op de tribune (RTL Nieuws, 1.1). Dan is tenminste eenvoudig te controleren of iedereen zich wel aan de mondkapjesplicht houdt.

Boosteren? Dat willen wij zó graag, in Nederland, dat we er wel 6 uur in de rij staan voor over hebben (NRC, 3.6). Niet zo raar dus dat sommigen proberen voor te dringen. Dat lukt regelmatig (BNR, 3.9). Al weten de GGD's zeker 150 voordringers per dag tegen te houden (RTL Nieuws, 3.7).

De veiligste manier om de kerstdagen door te brengen, lijkt ook dit jaar uit te lopen op een thuiskerst. Voor de Nieuw-Zeelandse journalist Molly Codyre een bitterzoete ervaring: "eten is zonder enige twijfel een belangrijke band met thuis. Smaak kan zulke specifieke herinneringen en zulke diepe emotionele verbanden oproepen. Omdat Kerstmis zo intrinsiek synoniem is met eten, is het een kans om je tijdens de feestdagen wat minder ver weg te voelen." Op eerste kerstdag 2021 zal het 625 dagen geleden zijn dat Nieuw-Zeeland op slot ging en het Managed Isolation and Quarantine system instelde, en 446 dagen sinds je je in dat systeem moet aanmelden om het land binnen te mogen komen, schrijft Codyre in The Independent (1.2).

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken