"Het is belangrijk op te merken dat, hoewel het vaststellen van virus- of virale ribonucleïnezuurresten (RNA) op levensmiddelen en voedselverpakkingen bewijs is van eerdere besmetting en niet wordt betwist, er geen bevestiging is dat SARS-CoV-2, of een ander ademhalingsziekte veroorzakend virus [coronavirussen, red.], wordt overgedragen door voedsel of voedselverpakkingen en ziekten veroorzaakt bij mensen die de besmette voedselproducten of verpakkingen aanraken", staat in de nieuwe richtlijn (3.1).
Met andere woorden: uit de huidige beschikbare data blijkt dat noch voedsel noch voedselverpakkingen een route zijn voor de verspreiding van coronavirussen. Deze virussen kunnen zich niet in voedsel of op oppervlakken vermenigvuldigen. Besmettingen in slachterijen, vleesverwerkende bedrijven, bij seizoensarbeiders en in de voedingsmiddelenindustrie vinden hun oorsprong in het mens-tot-mens contact, en daarom moeten toezichthouders en voedingsbedrijven werknemers beschermen door de juiste maatregelen te nemen voor een veilige en hygiënische werkomgeving. SARS-CoV-2 is gevoelig voor de meest gebruikte desinfectie- en ontsmettingsmiddelen in de voedselverwerkende industrie.
De nieuwe richtlijnen vervangen de tussentijdse leidraad uit april 2020 van de FAO en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over het coronavirus en de voedselveiligheid voor levensmiddelenbedrijven, oorspronkelijk gepubliceerd in april 2020, schrijft FoodSafetyNews (3.1).
Tijdens de coronacrisis voerden verschillende landen al dan niet tijdelijke importstops door. Met name China, waar Covid-19 het eerst opdook, probeerde de aandacht te verleggen naar geïmporteerd diepvriesvoedsel en schortte onder meer de import van diepvrieszalm en varkensvlees op uit angst voor geïmporteerde haarden van besmetting met SARS-CoV-2. Ook al werd de mogelijkheid van besmetting via diepvriesvoedsel door de WHO onderzoeksmissie 'zeer onwaarschijnlijk' genoemd, toch is China steeds blijven testen op de aanwezigheid van virusdeeltjes. Het leidde wereldwijd tot een schaarste aan koel- en vriescontainers, omdat de importstromen vastliepen in de Chinese havens. Nog deze week verscherpte China het toezicht op importvoedsel, schrijft VMT (1.1), na de constatering van de besmettelijke deltavariant van het virus op de luchthaven van Nanjing. Die deltavariant zou inmiddels de helft van China's 32 provincies bereikt hebben. Alle 35.000 in Nanjing genomen monsters van diepvriesproducten bleken overigens negatief te zijn, meldt Bloomberg.
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
COVID-19 not a food safety hazard – FAO
FoodSafety News -
Viroloog Marc Van Ranst: “Mondmasker gefaseerd afschaffen als vaccinatiecampagne rond is”
Het Nieuwsblad -
QR-code voor toegang en reizen nog lang nodig'
BNR -
Zal de PCR-test echt verdwijnen?
Knack -
WHO: nog onvoldoende bewijs voor noodzaak derde prik
NOS -
Lockdowns have allowed us to reappraise our approach to drinking
The Financial Times -
‘Freedom Day’ bij de Britten lijkt staaltje van perfecte timing
de Volkskrant -
Experts snappen niets van dalende coronacijfers in Groot-Brittannië
Metro
4. Overig
-
Up to 40% of wild deer population in US exposed to coronavirus, study finds
Independent -
Ondernemers bedreigd om eisen vaccinatiebewijs: 'Kan er niet van slapen'
RTL Nieuws -
Keurig op vakantie met een test- of vaccinatiebewijs, maar geen controles van CoronaCheck-app bij de grens
de Telegraaf -
EU haalt VS in op vaccingebied, helft bevolking volledig ingeënt
Europa Nu
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
'SARS-CoV-2 verspreidt zich niet via voedsel'
Maar eh vleermuizen zijn voedsel.
Wikipedia: Vleermuizen worden door mensen gegeten in delen van sommige Aziatische, Afrikaanse en Pacific Rim landen en culturen, waaronder Vietnam, Seychellen, de Filippijnen, Indonesië, Palau, Thailand, China, en Guam.
...... dus SARS-CoV-2 verspreidt zich niet via vleermuizen?
#1 En vergeet vooral niet al de mensen bij wie het beslist niet mag van Onze Lieve Heer.
Niet elk oppervlak is een verpakking.
Elke verpakking is wel een oppervlak.
Daarom is de stelling dat ‘er geen bevestiging is dat SARS-CoV-2, of een ander ademhalingsziekte veroorzakend virus [coronavirussen, red.], wordt overgedragen door voedsel of voedselverpakkingen’ zeer wankel.
Can you contract COVID-19 from touching surfaces?
• People may also become infected by touching surfaces that have been contaminated by the virus when touching their eyes, nose or mouth without cleaning their hands.
Van OPPERVLAKTEN dus en niet van handjes geven.
Daarom ook het obsessieve compulsieve dwangstoornisadvies van Ruttebaas: ‘Handen wassen tot ze stuk zijn’.
• Once home, wash your hands thoroughly and also after handling and storing your purchased
products.
• As the respiratory droplets are too heavy to be airborne, they land on objects and surfaces surrounding the infected person. It is possible that someone may become infected by touching a contaminated surface or object.
• There have been no reports in Europe of transmission of COVID-19 via consumption of food or the handling of food and food packaging. The risk of infection via this route is therefore considered very low, although it cannot be completely excluded. (!)
• Nevertheless, basic hygienic precautions should be applied to prevent food-related infections, including washing hands after the handling of packages and before preparing and consuming food.
• Recent research evaluated the survival of the COVID-19 virus on different surfaces and reported that the virus can remain viable for up to 72 hours on plastic and stainless steel, up to four hours on copper, and up to 24 hours on cardboard.
• It is not certain how long the virus that causes COVID-19 survives on surfaces, but it seems likely to behave like other coronaviruses. A recent review of the survival of human coronaviruses on surfaces found large variability, ranging from 2 hours to 9 days.
Ik moet na al deze verwarring nodig ’n luchtje scheppen.
Tot over 2 uur tot 9 dagen.
Ik durf te wedden dat het overgrote deel van de dreigers geen enkele bedoeling heeft om dansles in Utrecht te gaan volgen.
Kans allergische reactie op Coronavaccin.
4.2 Bedreigen is geen niet de oplossing om je ongenoegen te uiten, maar het weigeren van niet gevaccineerden brengt heel veel emoties los bij mensen .
Overigens ziet de aangehaalde expert over het hooft dat er mensen zijn die allergisch zijn voor vaccins.