Vind de oorsprong van Covid-19 of krijg een nieuwe pandemie
Daarvoor waarschuwen Amerikaanse experts, schrijft Bloomberg (4.1). Om toekomstige pandemische dreigingen te voorkomen heeft de wereld de oorsprong van Covid-19 nodig. En dat vraagt de medewerking van de Chinese regering.

Anderhalf jaar na de ontdekking van Covid-19 is de oorsprong van het virus nog steeds niet duidelijk. De zoektocht naar tekenen dat het virus uit wilde dieren is voortgekomen leverde nog geen echte resultaten op, terwijl China ook nog geen bewijs leverde om de labtheorie te weerleggen. Als we de oorsprong van Covid-19 niet volledig begrijpen, zou dat de kans op een Covid-26 en Covid-32 groter maken. De regering-Biden vestigde vorige week, na het uitlekken van nieuwe bevindingen over de oorsprong via The Wall Street Journal, opnieuw de aandacht op de labtheorie. In een verrassende verklaring op woensdag riep president Joe Biden op tot een hernieuwd onderzoek naar de herkomst van het virus. Volgens de Amerikaanse president hadden de Amerikaanse inlichtingendiensten tegenstrijdige beoordelingen over de vraag of het waarschijnlijker was dat het virus de soortbarrière passeerde vanuit een natuurlijk reservoir of ontsnapte uit het Wuhan Institute of Virology. Biden beval de agentschappen om "hun inspanningen te verdubbelen" en over 90 dagen opnieuw aan hem te rapporteren.

Volgens Peter Hotez, mededirecteur van het Texas Children's Hospital Center for Vaccine Development, zou een team van wetenschappers, epidemiologen, virologen en vleermuisecologen minstens 6 tot 12 maanden in de Chinese provincie Hubei onderzoek moeten doen.

Na eigen onderzoek in China noemde de WHO een laboratoriumlek onwaarschijnlijk, maar blijven alle hypothesen op tafel, aldus directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Moeders de dupe, vaders nauwelijks getroffen
In Engeland trof de basisschoolsluiting vooral de mentale gezondheid moeders, schrijft The Guardian (3.3). Uit onderzoek onder ouders in Engeland blijkt dat moeders onder meer leden aan eenzaamheid, depressie en slaapproblemen. Het jongleren met thuisonderwijs en werk zou hen fysiek en mentaal hebben uitgeput. De schoolsluiting liet het welzijn van vaders onaangetast.

De onderzoekers schatten dat schoolsluitingen verantwoordelijk kunnen zijn voor ongeveer de helft van de achteruitgang van de geestelijke gezondheid die moeders tijdens de pandemie ervaren. Het is een belangrijke verborgen schadepost van de lockdown, aldus de wetenschappers.
Dit artikel afdrukken