Na de verbijstering over de verlaging van de normen voor de luchtkwaliteit midden in coronatijd - en de U-bocht van het kabinet om die te heroverwegen - trok de NRC (zie 3.2) met een CO2-meter de Leidse horeca in. Hoe is het met de (kennis van) ventilatie gesteld in de praktijk, bij klanten, horecaondernemers en handhavers? Dat blijkt nogal tegen te vallen.

Ventilatie moet je meten
In België, aldus de NRC, moeten horecazaken sinds 1 juni verplicht een voor bezoekers zichtbare CO2-meter hebben. Zo'n meter meet de concentratie kooldioxide in de lucht. "Hoe hoger, hoe groter de kans op coronabesmetting via aerosolen. In België, maar ook elders in Europa, adviseren de autoriteiten een maximum van 900 ppm. Daarboven moeten Belgische horecabazen optreden, bijvoorbeeld bezoekers vragen te vertrekken. Boven de 1.200 ppm worden Belgische zaken gesloten."

Verrassend genoeg slaat de CO2-meter van de NRC in een ruime horecagelegenheid met een hoog plafond, "waar behalve een mechanisch ventilatiesysteem ook airconditioning draait en een fris windje waait" tot wel 1.800 ppm uit. En in een pijpenlavormig kroegje "waar het raam dichtzit en de ventilatoren stilstaan en je goed kunt ruiken dat een dozijn stevige mannen schouder aan schouder een vrijgezellenfeestje viert" blijft de meter steken op 800 ppm. Even ter vergelijking: in de buitenlucht op dezelfde zaterdagavond peilt de CO2-meter 400 ppm en in de trein (waar mondkapjes verplicht zijn) 600 ppm.

Het OMT adviseert vooralsnog de horeca de CO2-grens op 900 ppm te houden. Airconditioning en ventilatoren zijn af te raden, omdat die aerosolen verspreiden.

Schoolspullen van mondkapjes
Waren het voorheen de McDonald's-verpakkingen die het grootste deel van het zwerfvuil uitmaakten in het Zuid-Franse stadje Saint-Jory, sinds een jaar waren dat de mondkapjes. Burgemeester en scheikundeleraar Thierry Fourcassier bedacht een even simpele als opvallende oplossing. Binnen een paar weken zamelde de gemeente in speciale afvalbakken bij de supermarkten, winkels, scholen en gemeentelokaties 20.000 gebruikte mondkapjes in. Een plasticbedrijf recyclede de mondkapjes tot linealen, geodriehoeken en gradenbogen. Die krijgen de 300 leerlingen van de 2 hoogste klassen van de lagere scholen volgend schooljaar uitgereikt.

"Het is best een leuke operatie," zegt Thierry Fourcassier op France3 (4.13). "Het stelt ons in staat iets nuttigs en leerzaams te doen. Het is een manier om jongeren bewust te maken van milieu- en recyclingkwesties." En het kostte niet meer dan €4.200.

Vaccins duurder
Farmabedrijven Pfizer en Moderna verhogen de prijzen voor hun coronavaccins in de Europese Unie (Financial Times). Een dosering Pfizer kostte €15,50 en gaat nu €19,50 kosten. Moderna gaat van €19 naar €21,50 euro. De bedrijven vragen meer geld vragen, omdat hun vaccins beter werken dan die van concurrenten. In lagelonenlanden zouden ze de vaccins tegen kostprijs af willen zetten.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken