Vandaag het nieuws van 31 augustus. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Vandaag start voor veel onderwijsinstellingen het nieuwe academische jaar - eentje die anders zal zijn dan alle anderen. Op allerlei creatieve manieren wordt gepoogd de student toch zo veel mogelijk (fysiek) onderwijs aan te bieden. De Volkskrant deed een rondgang langs onderwijsinstellingen (zie 7.2). Uit de enquête komen 4 trends naar voren. Onderwijsaanbieders:
1. zijn creatief met tijd en ruimte: van avondlessen tot omgebouwde vergaderzalen
2. geven voorrang voor live onderwijs aan eerstejaarsstudenten
3. gaan de strijd aan met studievertraging
4. hebben te maken met een opdrogende stroom buitenlandse studenten
.

Onderwijsinstellingen zoeken naar geschikte locaties om hun studenten toch fysiek college te geven. De Radboud Universiteit gebruikt hiervoor bijvoorbeeld concertgebouw De Vereeniging.


Verder blijkt uit cijfers van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV - een organisatie die 48 studentenverenigingen vertegenwoordigt) dat studenten meer richting studentenverenigingen trekken (zie 2.2 en 2.3). Waar vorig jaar iets meer dan 10.000 studenten zich inschreven bij een studentenvereniging zijn er nu al minstens 15.200 aanmeldingen binnen. Zij hebben behoefte aan sociale contacten die ze zoeken bij de verenigingen.

Yorick van der Heiden, voorzitter van de LKvV: "Studenten zijn op zoek naar aansluiting, willen hun plekje vinden in de stad. En nu er maar weinig fysieke colleges zijn, kom je bijna geen mensen van buiten je studie tegen", verklaart Van der Heiden. "Aankomende studenten willen heel graag een netwerk opbouwen, nieuwe mensen leren kennen."

Voor de introductieperiode of kennismakingstijd gelden echter een aantal aangescherpte regels (zie 2.2). Zo mogen er geen activiteiten worden georganiseerd tussen 22.00 en 06.00 en mag er tijdens de introductie geen alcohol aan niet-leden worden geschonken. Naar horen zeggen werken verenigingen daar vakkundig omheen door de nieuwe aanwas tijdelijk lid te maken voor slechts €1.

Een andere groep mensen die langzaam maar zeker weer opstart sinds de uitbraak van corona is de sportsector. Afgelopen weekend startte de Tour de France - in een rood gebied (Overig .7). Natuurlijk zijn er maatregelen genomen: zodra binnen één ploeg 2 positieve testen worden vastgesteld, wordt deze ploeg uit de wedstrijd gehaald. Maar eenmaal gestart was er op en langs het parcours nauwelijks meer iets van het coronavirus te bekennen. Het sleutelwoord 'bubbel' maakt dat Frankrijks' grootste wielerwedstrijd toch door kan gaan.
Dezelfde bubbel geldt voor voetballers, die elkaar binnenkort weer zullen treffen bij trainingen en wedstrijden (Overig .4).

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

6. Europa: één of verder verdeeld

Toelichting ›

7. De exit: hoe unlock je de lockdown?

Toelichting ›

8. Democratie, rechten en redelijkheid

Toelichting ›

9. Recessie of depressie

Toelichting ›

Overig

Dit artikel afdrukken