Tot verrassing van de onderzoekers van Antenne Amsterdam 2020, het jaarlijkse onderzoek naar alcohol- en drugsgebruik onder inwoners van Amsterdam, blijkt tijdens de lockdown het cocaïnegebruik niet verminderd te zijn. Het gebruik van xtc en speed nam namelijk wel fors af. Dat schrijven de onderzoekers toe aan de sluiting van het nachtleven.

"Tijdens de lockdown bleek dat er veel sofasnuivers zijn,” zegt onderzoeker Ton Nabben van de Hogeschool van Amsterdam in Het Parool (3.1). "Anders dan xtc en speed is cocaïne minder afhankelijk van een uitgaanssetting. Mensen die normaal gesproken in een nachtclub zouden zijn, organiseerden zelf huisfeestjes waar naast alcohol ook coke op tafel kwam.” Ook het thuiswerken kan ertoe bijgedragen dat het cocaïnegebruik, net als dat van de – legale – middelen tabak, alcohol en cannabis, min of meer gelijk gebleven is tijdens de lockdowns. "Mogelijk heeft de lockdown er ook voor gezorgd dat sommige mensen tijdens het thuiswerken vaker een lijntje cocaïne namen. Thuis is de drempel lager dan op het toilet van een kantoortuin.”

De Antenne gebruikt voor het onderzoek een online-vragenlijst, gesprekken met 'sleutelfiguren in het uitgaansleven' en samples die worden ingeleverd bij de gratis drugs-testservice. Ook de rioolwateranalyse van onderzoeksinstituut KWR speelt een rol. Daaruit bleek dat het cocaïnegebruik in Utrecht en de regio Eindhoven in de eerste week na de lockdown niet te verschillen van dezelfde periode een jaar eerder. In Amsterdam daalde het cocaïnegebruik in die eerste week met een kwart ten opzichte van dezelfde week in 2019. Dat is waarschijnlijk toe te schrijven aan het stilvallen van het toerisme.

Dit artikel afdrukken