Vandaag het nieuws van 30 september. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Mondkapjesadvies 'overal waar je de hemel niet ziet'
In het Kamerdebat over de coronacrisis maakte minister-president Mark Rutte aan het eind van de middag bekend dat er vanaf nu een 'dringend advies' geldt om een mondkapje te dragen in de publieke ruimte (zie 2.15). Zo'n advies roept nog wel veel vragen op, erkende de premier. Het mondkapjesadvies geldt 'overal waar je de hemel niet ziet', denk aan winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations. Vrijdagavond om 18.00 uur zal het kabinet meer details kunnen geven over deze vragen. Al wel duidelijk is dat winkeliers de mogelijkheid krijgen om mensen die geen masker dragen, te weren. "Winkeleigenaren willen wij niet verantwoordelijk maken voor de handhaving, helemaal niet. We willen ze wel de gelegenheid geven om te zeggen: ik wil dat je zo'n ding om doet, anders kom je niet binnen," zei Rutte.

De winkelbranche is blij met het 'dringende advies'. Jan Meerman, directeur van InRetail, verwoordt dat zo: "Ik heb altijd geroepen dat er duidelijkheid en uniformiteit moet komen, daarom ben ik blij met deze stap. Wij zijn als winkeliers absoluut niet van de handhaving, dat mag je ook niet van een ondernemer verwachten, maar ik vertrouw er op dat de consument door dit dringende advies van de overheid een mondkapje gaat dragen. In ieder geval het overgrote gedeelte van de mensen.''

Tips voor thuiswerken
Afgelopen maandag voerde het kabinet een aanscherping van de coronamaatregelen door. Eén daarvan, die al langere tijd geldt, luidt: 'Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan'. RTL nieuws sprak met hoogleraar Ton Wilthagen, deskundige op het gebied van werk en flexibele arbeid (zie 2.1). Hij benoemt een voordeel ten opzichte van eerder dit jaar: "Je weet al hoe het werkt. We hoeven bijvoorbeeld niet meer te ontdekken hoe je vergadert via Zoom of Teams. Het kan naadlozer dan de vorige keer, omdat we wijzer zijn."

"Tegelijkertijd zijn we misschien 'wiser, but sadder'", zegt Wilthagen. "Omdat we nu iets meer mensen hebben gezien. We hadden nu net een beetje meer mix van thuis- en op kantoor werken. Dat willen mensen. En dat moeten we nu inleveren." Gelukkig komt hij ook met oplossingen: gewoon afspreken met collega's. "Dat kan ook in een groepje in het buurtpark. Je kunt gewoon wandelen op 3 meter afstand. Collega's opzoeken. Ik denk dat dat heel belangrijk is. Als je dat helemaal loslaat, is het zwaar. Dat fysieke, kleinschalige contact is nodig om mensen de herfst en winter door te helpen."

Het AD sprak met 'geluksprofessor' - hoogleraar sociale- en cultuurpsychologie aan de Radboud Universiteit - Ap Dijksterhuis (zie 2.2). Hij was juist heel opgewekt: "We kunnen nog naar een restaurant, ook al wordt je er om tien uur ‘s avonds uitgeveegd. We mogen nog naar het museum. Naar het theater. De dierentuin. Dit voorjaar ging bijna alles dicht. De horeca. Scholen. Er mocht niet samen worden gesport." Zo lijkt het allemaal wel mee te vallen.

Thuiswerken bespaart je sowieso reistijd van en naar kantoor. Dijksterhuis: "Kijk of je die tijd in een nieuwe hobby kan steken als je dat nog niet hebt gedaan. Of ga meer sporten. Vitaal blijven is essentieel. Dan kun je een lockdown emotioneel makkelijker aan. Leef je uit binnen de mogelijkheden die er nog wel zijn."

Nu de herfst eraan zit te komen, is het verstandig om extra aandacht te besteden aan je mentale gezondheid. "Wees flexibel. Heb je in de herfstvakantie een uitje gepland dat misschien niet door kan gaan, neem die dagen dan wel vrij maar ga iets anders doen. Blijf ontspannen. Dat heeft iedereen nodig om goed te functioneren."

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

7. Hoe unlock je de lockdown / Hoe draai je de exit terug?

Toelichting ›

8. Democratie, rechten en redelijkheid

Toelichting ›

9. Recessie of depressie

Toelichting ›

Overig

Dit artikel afdrukken