Vandaag het nieuws van 30 oktober. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Nederlandse boeren maken zich druk om de lockdown in Duitsland (zie 1.2). Ze hebben het al moeilijk door de horecasluitingen in Nederland, maar door lockdownmaatregelen in Duitsland, de grootste buitenlandse afnemer van onze boeren, worden de problemen alleen maar groter. Boeren en tuinders die typische horecaproducten leveren, zoals fritesaardappelen en kalfsvlees, worden het meest geraakt. Volgens het AD werd de schade voor Nederlandse kalverhouderijen geschat op €50 à 70 miljoen voor heel 2020. Dat was nog voordat de Duitse lockdown bekend werd gemaakt. Akkerbouwers, met name de aardappeltelers, houden rekening met een aanvullende schade van €42 miljoen in het vierde kwartaal.

In Frankrijk is vannacht de tweede volledige lockdown ingegaan. Dat leidde opnieuw tot hamstergedrag, schrijft De Telegraaf. De Fransen slaan vooral pasta en toiletpapier in, net als inkt voor printers en elektronica om thuis te kunnen werken. Net als tijdens de eerste Franse lockdown mogen inwoners alleen met een schriftelijk bewijs dat het een noodzakelijke verplaatsing betreft de weg op. Ook mogen ze één uurtje per dag sporten.

Snot heeft zijn onschuld verloren. Even ongegeneerd je neus ophalen of niezen in de supermarkt is er niet meer bij - het levert meer dan ooit vernietigende blikken op. De NRC presenteert 'de spetterende snotquiz' (zie 4.6), met vragen over snot, niezen en verkoudheid. Check maar 'ns hoeveel heb jij er goed hebt.
Dit artikel afdrukken