Een explainer over de nieuwe coronavariant Omicron.
— Marino van Zelst???? (@mzelst) November 28, 2021
De discussie lijkt te gaan over verhoogde besmettelijkheid + potentiële lagere virulentie: een variant die mensen minder ziek zou maken.
Blijkbaar willen we niet snappen dat dit een groot probleem is.????
Maarten Keulemans rekent het in de Volkskrant (3.1) na: "Een coronavariant met een R-getal van 1,2 (u weet wel, dat is de besmettelijkheid: één persoon besmet gemiddeld 1,2 anderen) en een dodelijkheid van een half procent, zal, als er vandaag tienduizend mensen mee besmet raken, over een maand 39 duizend mensen hebben besmet. Van hen zullen er 196 overlijden. Voor de liefhebber: 10.000 x 1,2 tot de macht 7,5 (omdat er in een maand 7,5 besmettingsrondjes passen), x 0,5 procent."
Tegenover dat sommetje zet Keulemans een virusvariant die half zo dodelijk is (sterftepercentage 0,25%) maar 20% besmettelijker (R-getal 1,44). "In een maand tijd steekt zo’n virus 10.000 x 1,44 tot de macht 7,5, ofwel 154 duizend mensen aan. Daarvan overlijden er 385: veel méér dan bij de langzamere variant."
Daar komt bij dat de demografische opbouw van de Zuid-Afrikaanse bevolking (94% van de Zuid-Afrikanen is jonger dan 65 jaar) niet te vergelijken is met die in Europa. Niet zo heel verwonderlijk dus dat je er veel milde gevallen ziet. "Waar we ons zorgen over moeten maken, is als oudere, ongevaccineerden mensen geïnfecteerd raken met de nieuwe variant," aldus Angelique Coetzee, voorzitter van de Zuid-Afrikaanse artsenvereniging. Daar is Van Zelst het hardgrondig mee eens: "De conclusie is voor de honderdste keer: exponentiële groei is het probleem."
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Maakt de omikronvariant je minder ziek? En moeten we hem dus laten rondgaan?
de Volkskrant -
Toezichthouder EU: goedkeuren aangepast vaccin kost 3 maanden
Europa-Nu -
Zelftests in winkels uitverkocht, ketens overvallen door 'extreme vraag'
RTL Nieuws -
Coronazelftesten AH en Jumbo online uitverkocht
Distrifood
4. Overig
-
Zo streng zijn de quarantaineregels in andere landen
De Telegraaf -
all vaccinated adults should get booster dose, CDC says
The Independent -
Aantal besmettingen stijgt met 15 procent, 1,5 miljoen Belgen kregen al boosterprik
De Standaard -
Omicron likely to enter China but expert confident zero-Covig strategy will block transmission
South China Morning Post -
'WHO slaat de plank meesterlijk mis'
BNR
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#16
Dick, heb ik niet altijd gesteld dat de enige logische keuze zou zijn om het beleid te beoordelen in termen van effect op de volksgezondheid? En dus in QALY? zoals de wet aan het systeem oplegt om alle volksgezondheid te beoordelen waar die vertaald wordt naar kosten. Behalve dan de epidemische zorg sinds conona.
Dan is het trolleyproblem eenvoudig opgelost. Als algehele gezondheid in levensjaren prevaleert, dan duw je de ouwe dikkert van de brug. Dat levert je immers 10 x zoveel volksgezondheid op als dat NIET doen. (Dan worden de 5 gezonde wegwerkers doodgereden)
Zo zou er ook nu naar patiënten gekeken moeten worden die zich melden bij het ziekenhuis. Ligt er een vette roker van 70 met corona op de IC en een perspectief van 2 maanden QALYwinst na herstel en er komt een 29 jarige uit een ongeluk gekropen met alles stuk maar reparabel en 50 jaar levens perspectief... Hup, afkoppelen, dichtritsen en naar het baarhuis die ouwe en aan de slag met de twintiger.
Jan Peter van Doorn
Hear hear!
Kan ik op je stemmen als minister van Onderwijs?
Heb je je kandidatuur bekend gemaakt bij Esther Ouwehand? Of desnoods bij @Lientje64
Nu nog even die nieuwe verkiezingen regelen. Of is dat tipping point al voorbij en staan we voor Ilja Pfeiffer's verwachtte burgeroorlog (HPdeTijd afgelopen zatedag)
Dennis #21 Je hebt het eigenlijk over de zwarte randjes van de vrije markt. Vreselijk om te zien. Te weinig controle, te weinig tegenstand. Ik fulmineer daar regelmatig over.
Als er een War moet komen dan is die 'on': fraude, lobbyen, smeergelden, kartelvorming, overnames, oneerlijke concurrentie, afknijpen van toeleveranciers, op de rand van de wet balanceren, milieudelicten, misleidende reclame, exorbitante bonussen, belastingontduiking, chantage (hoofdkantoren), prijsoorlogen, machtsmisbruik in het algemeen.
Matthijs #22 Ik ben van de langzaam lerende samenleving. We worden steeds maar weer overvallen door 'gebeurtenissen': klimaat, ongelijkheid, immigratie, digitalisering, globalisering, de vrije markt.
Ons voorspellingssysteem is erg gammel. En vaak contra intuïtief. Korte termijn ook. Visie is niet een gewortelde eigenschap. Daarom willen we ook zo graag dat men visie heeft.
Hoorde gisteren een gezondheidseconoom zeggen dat de babyboomers (1945- 1955) de gezondheidszorg tegemoet denderen. Binnen zo'n jaar of vijf. Er is totaal geen plan voor.
#18
... Vragen die niet landen en bevraging die niet plaats mag vinden, want crisis.... Is er een mooiere definitie van dogmatiek denkbaar?
Dat raakt het kernpunt: A status van het virus. Ridicuul als je naar de A lijst kijkt en je bedenkt welke gevolgen die keuze heeft. Een soort medische noodtoestand. Of krijgt influenza volgend jaar ook A-status... Ik ben er bang voor.
#16
Dat is niet mijn bedoeling Dick. Als je vindt dat ik iets claim hoor ik het graag en precies. Mijn opvattingen formuleer ik soms wellicht wat stellig in dienst van het debat, maar als ik ergens aan hecht is dat het uit elkaar houden van feiten en meningen.