Groente en fruit
De Fransen hoeven deze zomer niet opnieuw de hoofdprijs te betalen voor groente en fruit, schrijft Le Parisien (1.2). In het coronajaar 2020 stegen de prijzen van groente en fruit naar ongekende niveaus, doordat producenten in de problemen kwamen. De pandemie leidde tot grote logistieke problemen en een gebrek aan seizoensarbeiders, waardoor groente en fruit niet geoogst konden worden.

Dit jaar blijken de prijzen van groente en fruit weer op het niveau van voor de coronacrisis te liggen, dankzij een gemiddelde prijsdaling van 8%. Voor de mensen met een krap budget zette FranceTVInfo (1.1) de meest betaalbare groente- en fruitsoorten op een rijtje: kropsla, komkommer, aardappelen, wortels, courgette en banaan blijven allemaal onder de €2 de kilo. Dat moet helpen meer Fransen, ook die met een kleine beurs, aan de 5 stuks groente en fruit per dag te helpen. Ook in Frankrijk eet maar 32% van de volwassenen en 10% van de kinderen voldoende groente en fruit.

Fastfood
Liever nog dan groente en fruit genieten we van een snelle hap. Dat zou je kunnen aflezen uit de tweede kwartaalcijfers van fastfoodketen McDonald's. Het bedrijf maakte in het tweede kwartaal van 2021 maar liefst 57% meer omzet dan in dezelfde periode in 2020. De omzet bij McDonald's ligt inmiddels hoger dan voor de coronapandemie, meldt FoodHolland (2.3).

Nattō
Misschien, heel misschien, kun je covid-19 wel bestrijden met een traditioneel (ontbijt)gerecht uit de Japanse keuken. Japanse onderzoekers ontdekten dat een extract gemaakt van nattō - met Bacillus subtilis gefermenteerde sojabonen - mogelijk een antivirale werking heeft, schrijft Scientias (4.1). De enzymen in nattō maken het spike-eiwit van SARS-CoV-2 onschadelijk, waardoor het virus zich niet meer aan menselijke cellen kan hechten.

Voor we nu iedereen aan de nattō gaan, maken de onderzoekers wel een voorbehoud: het was een laboratoriumonderzoek met klompjes cellen in reageerbuisjes. Maar hoofdonderzoeker Tetsuya Mizutani heeft goede hoop dat de ontdekking een ander spoor van behandeling biedt voor mensen die ondanks vaccinaties toch besmet worden door (nieuwe) virusvarianten. “Slechts weinig onderzoeken hebben aangetoond dat voedsel een dergelijk direct antiviraal effect heeft.”
Dit artikel afdrukken