Na anderhalf jaar coronasteunmaatregelen doet het demissionaire kabinet de knip weer dicht. Al voor de zomer kondigde het kabinet aan de maatregelen af te bouwen, mede gesteund door het Centraal Planbureau (CPB) dat voorzag dat voortzetting van de steun de ‘gezonde’ economische gang van zaken zou tegenwerken (Het Parool, 4.5). Volgens het CPB zouden 'prikkels’ voor bedrijven om te ondernemen door de steun verzwakken, omdat vaste lasten worden gedekt.

Nu de economie draait "als een tierelier" (de economie gaat dit jaar met bijna 4% groeien, een uitzonderlijk hoge groei voor een volwassen economie als de Nederlandse), is het moment daar om te stoppen. Ministers Wopke Hoekstra (Financiën), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Stef Blok (Economische Zaken) maakten vanmiddag het pakket aan maatregelen bekend. Het nachtleven (disco's, nachtclubs) en de evenementensector - die op last van de overheid nog met beperkingen te maken hebben - krijgen nog wel steun. Over de vorm daarvan, bijvoorbeeld in de vorm van kapitaalsteun of compensatie voor vaste lasten, wordt nog nagedacht.

'Haast misdadig'
Voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het beëindigen van de steun "onacceptabel" (Misset Horeca, 4.2). "De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflow problemen en er is weinig geld om te investeren. De internationale reisbeperkingen duren voorlopig voort, dus blijft internationaal zakelijk verkeer en internationaal toerisme uit. De vaste lasten lopen door, maar er is geen concreet perspectief op wanneer de markt voor (zakelijke) overnachtingen, evenementen en congressen weer aantrekt."

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Het kabinet laat met dit besluit een hele groep ondernemers keihard vallen, dit is haast misdadig." Volgens hem is de angst voor 'zombiebedrijven', bedrijven die toch al niet meer levensvatbaar zijn maar met de steun op de been worden gehouden, nergens op gestoeld. "Ondernemers willen helemaal niet aan het overheidsinfuus hangen, die willen ondernemen." Vandaar dat KHN blijft hameren op aanvullende financiële compensatie, inclusief een coronaherstelplan.

Vaccinatieverplichting 'juridisch glad ijs'
Ondertussen nemen werkgevers zelf ook, al dan niet noodgedwongen, coronamaatregelen. In Frankrijk is de 'pass sanitaire' met ingang van vandaag ook verplicht voor de 1,8 miljoen werknemers die werken op plekken en in sectoren waar bezoekers een pass sanitaire moeten tonen (FranceTVInfo, 3.8). De maatregel gaat gepaard met een uitgebreid systeem aan controle- en boetemaatregelen.

In Nederland voert het bedrijf Leaseplan als eerste een vaccinatieverplichting in voor het personeel (Het Financieele Dagblad, 3.7). Daarmee begeeft Leaseplan zich op 'juridisch glad ijs', zegt advocaat Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS. "Een werknemer verplichten zich te laten vaccineren is verboden in Nederland. Ook als dit indirect gebeurt. Dwang en drang mogen gewoon niet."

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken