Vandaag het nieuws van 3 december. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Verschillende supermarktketens en brancheorganisatie CBL pleiten voor het opheffen van het verbod om alcoholhoudende dranken te verkopen na 20.00 uur in supermarkten (AD, zie 1.3). Zónder dat verbod zouden ze klanten beter kunnen spreiden over de dag. Het verbod op de verkoop van alcoholhoudende dranken werd half oktober ingesteld om te voorkomen dat mensen ‘s avonds spontaan thuisfeestjes zouden organiseren, omdat de horeca toen weer op slot moest. Een woordvoerder van het ministerie van Economische zaken zegt dat het verzoek van de sector bekend is. "We zijn erover in gesprek, maar het is onderdeel van de besluitvorming over de coronamaatregelen die op 8 december bekend gemaakt zullen worden. Daar kunnen we niet op vooruitlopen.”

In BNR Zakendoen pleit Marc Jansen van het CBL voor het opschorten van de winkeltijdenwet in feestmaand december. Het moet in de drukste maand van het jaar ook mogelijk zijn om om drie uur 's nachts naar de supermarkt te gaan. Ook ziet Jansen het liefst dat de venstertijden van laden en lossen worden losgelaten. "We willen het liefst 's nachts kunnen bevoorraden, zodat vulploegen de klanten niet in de weg hoeven te lopen en het minder druk wordt op de winkelvloer zelf", (BNR, zie 1.4).

China voert de strijd op tegen het binnenbrengen van het coronavirus via geïmporteerde cold chain-voedselproducten. De Chinese marktregulator wil dat er meer en grondigere inspecties worden uitgevoerd bij voedselimporteurs, supermarkten, e-commerceplatforms en restaurants om de verspreiding van coronavirus te voorkomen (ESM Magazine, zie 1.1). Ondanks een pleidooi van wetenschappers om voedsel niet te testen op het virus omdat we er niet ziek van worden, mogen geïmporteerde voedselproducten uit een koelketen in China niet verkocht worden zonder een inspectie- en quarantainecertificaat, nucleïnezuurtestrapport, desinfectiecertificaat of traceerbaarheidsinformatie. Lokale autoriteiten moeten het toch al harde optreden tegen misstanden verder intensiveren. Ook moeten alle koelhuizen zich - waarschijnlijk nog dit jaar - laten registreren.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken