In België kwam vandaag het Overlegcomité (van de zes (!) regeringen in België) voor de derde keer in drie weken bijeen om zwaardere maatregelen te bespreken. De horeca hield zijn hart vast, bij de voorgestelde maatregelen hoorde namelijk ook vervroeging van de sluitingstijd in de horeca naar 20.00 uur (MissetHoreca, 1.1). Op dit moment is het nachtleven al op slot en moet de horeca om 23.00 uur de deuren sluiten. Maar tot een vervroeging komt het niet, meldt De Morgen: het sluitingsuur blijft 23.00 uur, tot grote opluchting van de horeca. Wel worden de regels voor onder meer het onderwijs en evenementen verder aangescherpt en moeten kinderen vanaf 6 jaar ook een mondkapje op.

In Nederland gaat demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge nu 'los': hij belooft voor het einde van het jaar alle 60-plussers en al het zorgpersoneel een boosterprik. "Eind deze week zitten we op 700.000 prikken, eind van het jaar zijn dat er drie miljoen”, meldde De Jonge vanmiddag (AD, 3.1). Daarvoor is het wel nodig om in hoog tempo personeel te werven; de GGD's komen 11.000 medewerkers tekort voor de boostervaccinatieronde. Alle hulptroepen - van het leger tot studenten - mogen zich melden.

De inhaalslag komt op gang na zware kritiek op de trage aanpak van het kabinet. Nederland bungelt onderaan de Europese ranglijst van boosterprikken en dat zet bijvoorbeeld de vakantieplannen van heel wat wintersportgangers op koud ijs. In Oostenrijk en Frankrijk kom je zonder boosterbewijs de skilift (en de horeca) niet meer in. Een Italiaanse antivaxxer dacht dat probleem te omzeilen. Hij probeerde het vaccin in zijn kunstarm te laten zetten. Helaas voor hem, trapte de prikker er niet in.

Dit artikel afdrukken