'Coronaproof'
De coronaregels van de overheid zijn zo veranderlijk als het weer. Maar bij alle versoepelingen, aanscherpingen en wijzigingen in de horeca, toerisme en evenementenbranche, blijft één sector steeds onbenoemd: die van de de zakelijke evenementen. Dat verzucht Erik-Jan Ginjaar, directeur van Postillon Hotels Nederland en tevens voorzitter van CLC-Vecta, branchevereniging voor bedrijven en professionals betrokken bij de organisatie en het faciliteren van beurzen en congressen, in Het Financieele Dagblad (4.1).

Het gaat niet om een straaltje kattenpis. Volgens het FD worden er jaarlijks in Nederland honderdduizenden zakelijke evenementen georganiseerd, die samen meer dan 130 miljoen bezoekers trekken. In de sector zijn 70.000 medewerkers werkzaam en de omzet komt uit op €5,2 miljard. Tel je daar ook overnachtingen, maaltijden en taxiritten van bezoekers bij op, stijgt dat bedrag naar €9,1 miljard.

De zakelijke evenementenbranche is al 1,5 jaar gesloten. Klanten kunnen er niet op rekenen dat een zakelijk evenement een paar maanden later wel door kan gaan en annuleren uiteindelijk alsnog. En dit terwijl in bijvoorbeeld de sport versoepelingen wel mogelijk zijn. "De regering lijkt zich niet te realiseren dat zalen als de RAI en de Jaarbeurs uitstekend in staat zijn coronaproof evenementen te organiseren", zegt Ginjaar. "Hij lijkt geen enkel vertrouwen te hebben in onze sector."

Cash, nudge of hamer
Hoe krijg je mensen zo ver zich te laten vaccineren? De Amerikaanse president Joe Biden eist dat federale overheidsmedewerkers ingeënt zijn of zich regelmatig laten testen. Het is met 2 miljoen mensen de grootste beroepsgroep in het land. Ook zouden Amerikanen $100 dollar moeten krijgen als ze zich laten inenten, als het aan de president ligt (Deutsche Welle, 4.4).

Het kan ook veel makkelijker en goedkoper. Een simpel berichtje op je mobiele telefoon dat het tijd is om een vaccinatieafspraak te maken werkt ook, blijkt uit een studie onder 90.000 mensen in Californië, schrijft Nature (3.2).

Een wat zwaarder bericht over de immoraliteit van mensen die zich niet willen laten vaccineren, of van de druk van voorstanders van vaccinatie op tegenstanders is te lezen op LinkedIn. Hoogleraar Waarschijnlijkheidsberekening Ronald Meester zegt daar dat hamers niet het virus, maar wel mensen doodslaan.

Dit artikel afdrukken