Vandaag het nieuws van 3 augustus. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

In Amsterdam zijn de ontgroeningen van de studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. stilgelegd (zie 2.8). "Hoewel de besmettingen hoogstwaarschijnlijk niet zijn opgelopen bij een activiteit van de vereniging, heeft het bestuur van het A.S.C./A.V.S.V. alle leden en aspirant-leden van de vereniging opgeroepen om uit voorzorg onmiddellijk in quarantaine te gaan," laat de vereniging weten.

Al die flessen met schoonmaakmiddel en doekjes om je winkelwagentje te ontsmetten, zijn nergens voor nodig horen we nu (zie 3.2). Ze jagen supermarkten op kosten zonder dat het effect heeft. Dat zegt de Amerikaanse hoogleraar microbiologie Emanuel Goldman van de Amerikaanse Rutgers Universiteit, in The Lancet Infectious Diseases.

De studies waarop alle heisa is gebaseerd, zijn uitgevoerd met enorme concentraties virus, van miljoenen tot tientallen miljoenen virusdeeltjes, soms nog in een badje van beschermende buffervloeistof ook. Dat is veel meer dan de honderden tot duizenden virusdeeltjes die in werkelijkheid in uitgehoeste, -genieste of geademende druppeltjes zitten, aldus de microbioloog.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie moest erkennen niet één gedocumenteerd geval van besmetting-per-voorwerp te kennen. Toch houdt de WHO vast aan het standpunt dat overdracht via contactoppervlakken 'een mogelijkheid' is: lang niet altijd is immers bekend hoe iemand het virus heeft opgelopen.
Supermarkten stopten al eerder met het ontsmetten van ieder karretje. AH deed het fanatiek in maart en april, maar stopte er half mei mee.

En de Braziliaanse president Jair Bolsonaro liet zich weer eens zien (zie Overig, 2). Na 20 dagen in (semi)isolatie kwam hij weer in het nieuws. Met zijn vrouw, die nu ook besmet is met Covid-19, en een opmerking over 'mold', schimmel, in zijn longen. Hij heeft er last van maar lijkt te willen laten zien dat grote mannen gewoon lijden en doorgaan.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›
Dit artikel afdrukken