Het nieuws van het paasweekend van 3, 4 en 5 april 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

Leren van de geschiedenis
"Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen", zei de Spaans-Amerikaans schrijver, dichter en filosoof George Santayana. Geldt dat ook voor de coronapandemie? Het afgelopen jaar werd vaak verwezen naar de Spaanse Griep, de 'moeder der pandemieën'. Toch trapten we in dezelfde valkuilen, schrijft Knack (4.10). Dat is niet zo verwonderlijk. Er zijn altijd nieuwe factoren en een nieuwe maatschappelijke context.

In 1918 wisten we nog niet eens dat het om een virus ging. "Als we door het kennen van onze geschiedenis geen fouten meer zouden maken, zouden historici overal ter wereld het hoge woord voeren in expertenpanels en in de media," zegt Nel de Mûelenaere, historicus aan de VUGent. Maar historisch besef van pandemieën is wel degelijk nuttig. "Dankzij de geschiedbeoefening kunnen we perspectieven toevoegen en betere scenario's uitdenken. De geschiedenis biedt een essentiële toevoeging aan de informatie en aan onze blik waardoor we betere keuzes kunnen maken en nadenken over het verloop van en de respons op deze crisis."

De vraag is dus vooral wat we nog van de Spaanse Grieppandemie kunnen leren. "We moeten blijven investeren in nationale gezondheidzorg, want de onrechtstreekse gevolgen van een pandemie laten zich nog vele jaren later voelen en kunnen diepgaande sporen nalaten," aldus De Mûelenaere. En vooral: blijven beseffen dat pandemieën niet blijven duren en dat de samenleving kan herstellen. Met of zonder pandemie, samenlevingen zijn altijd onderhevig aan veranderingen. Dat weten historici als geen ander. "Na de Spaanse Griep braken de Roaring Twenties aan, een periode van economische groei en een bloei in de culturele productie. Betere tijden komen er aan. Dat hebben we ook geleerd uit de Spaanse Griep."

Coronarel in Parijs
In Parijs is een rel uitgebroken omdat hooggeplaatste Fransen, onder wie meerdere ministers, betrapt zouden zijn bij het bezoeken van clandestiene restaurants. Justitie is een onderzoek gestart: ook in Frankrijk geldt een strenge lockdown en is de horeca gesloten.

"Hier is geen corona", zegt de butler bij het verwelkomen van zijn gasten, blijkt uit undercoverbeelden van televisiezender M6.

Een van de organisatoren van de 'private evenementen' zou de excentrieke Pierre-Jean Chalençon zijn, die in alle toonaarden ontkent, schrijft De Telegraaf (1.2). Dat zijn chef tegelijkertijd op de sociale media een foto van een gedekte restaurantzaal toont, mét een lachende Chalençon aan zijn zijde, doet zijn zaak echter geen goed.

De Fransen zijn not amused en willen de onderste steen boven. Op de sociale media gaat de hashtag #OnVeutLesNoms rond. Zowel justitie, burgers als politici, onder wie de Franse premier Jean Castex, willen weten "wie andermans leven vermoedelijk in gevaar brengt". Er staat een jaar gevangenisstraf op, en €15.000 boete.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken