Covid-19 is een zoönose, een infectieziekte die zijn oorsprong vindt in een andere diersoort, maar op een gegeven moment de overstap naar de mens maakte. Er zijn miljoenen andere virussen die dat daar ook in zouden kunnen slagen. Hoe bepaal je welke echt risicovol zijn? Een team van Schotse onderzoekers heeft met behulp van kunstmatige intelligentie een belangrijke stap gezet om meer inzicht te krijgen.

'Zoönotische potentie'
De onderzoekers stelden een database samen met detailinformatie over 861 virussen die dieren kunnen infecteren. Daarop lieten ze een aantal artificial intelligence-modellen op los die op basis van de evolutionaire verwantschap met andere virussen voor elk van die 800 virussen vaststelden hoe groot de kans was dat zo'n virus op mensen over zou kunnen springen. Daarna zetten ze het best presterende model in om de genetische aspecten te vinden die de meest risicovolle virussen met elkaar gemeen hadden. De genoomsequentie bleek een belangrijke indicator voor de "zoönotische potentie". Op grond daarvan ontwikkelden ze een model dat "puur afgaand op het virale genoom kandidaat-zoönosen kan identificeren," schrijft Scientias (4.1).

Daarmee is niet gezegd dat de opvolger van SARS-CoV-2 ons nu op een presenteerblaadje wordt aangeboden. Het model geeft alleen een voorzet door te voorspellen welke (pas ontdekte) virussen het grootste risico vormen en dus als eerste onderzocht moeten worden. Want wanneer zo'n virus over gaat springen, of het ook van mens op mens overdraagbaar is en welke symptomen mensen gaan ontwikkelen, kan het model niet voorspellen.

Symptomen
Bij Covid-19 waren de symptomen in het begin uiteenlopend. Inmiddels is duidelijk dat geur- en smaakverlies onmiskenbare Covid-19 symptomen zijn. Dat heeft verstrekkende gevolgen, schrijft The Conversation (3.3). Van gewichtsverlies omdat het eten zó uitgesproken vies ruikt dat je ervan moet overgeven, tot gewichtstoename omdat je dóór blijft eten op zoek naar het ultieme eetgenot. En wat te denken van de emotionele stress bij mensen die de geur van hun kinderen missen of hun partner ineens onverdraaglijk vinden stinken?

Vitamine A?
Misschien is er een geneesmiddel dat de corona-anosmia en parosmie (deels) kan verhelpen, meldt de BBC (3.4). De universiteit van East Anglia is een 12-weken durende proef gestart waarbij de deelnemers geurtraining doen (ruiken aan sterke geuren), maar sommigen neusdruppels krijgen met vitamine A en anderen een placebo. Van vitamine A is bekend dat het goed is voor het immuunsysteem, zicht, huid én het slijmvlies van onder meer de neus.
Dit artikel afdrukken