Aanstaande dinsdag is er weer een persconferentie: hoe wil het kabinet om gaan met de oplopende besmettingen. Voor harde lockdownregels - avondklok, schoolsluiting en winkels dicht - hoeven we voorlopig niet te vrezen, schrijft het AD (3.2). Ook aparte maatregelen voor ongevaccineerden lijken niet aan de orde (BNR, 3.3). Wel zal er waarschijnlijk gevraagd worden om afstand te houden, massa’s te mijden en zoveel mogelijk thuis te werken.

De stad Amsterdam wacht de aanscherpingen niet af en gaat vanaf vanavond al de handhaving op het controleren van de coronatoegangspas opschroeven (Het Parool, 3.4). Het aantal besmettingen loopt hard op en uit bron- en contactonderzoek van de GGD "blijkt dat de horeca één van de meeste waarschijnlijke bronnen van besmetting is, naast besmetting in huiselijke kring, op de werkvloer en op school. Er is daarnaast een toename van clusters van drie of meer besmettingen, die terug te leiden is tot horecabezoek," aldus de gemeente.

Uit een eerder onderzoek door Het Parool bleek dat de Amsterdamse horeca vaker niet dan wel controleerde. Tot op heden zijn welgeteld nul boetes uitgedeeld. En dat terwijl de stad, volgens Tweede Kamerlid Jan Paternotte (D66), wél een voorbeeldfunctie heeft.

Naast het verzoek aan de horeca om strenger te gaan controleren, gaat de gemeente ook zelf meer handhavers inzetten. Die kunnen op plekken waar de regels na waarschuwing nog steeds niet gevolgd worden, de betreffende zaken sluiten. Pim Evers, van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, had het besluit wel verwacht. "Iedereen heeft tijd gehad om te leren. Nachtclubs en hotels doen het perfect, vooral kleinere zaken hebben er moeite mee. Maar we willen voorkomen dat we straks weer gedeeltelijk of helemaal dicht moeten natuurlijk.”
Dit artikel afdrukken