Wintersporters of vakantiegangers die dachten de strenge maatregelen in Oostenrijk te omzeilen door dit jaar naar Frankrijk te gaan, moeten zich haasten om een boosterprik te krijgen. Vanaf 15 december is in Frankrijk het coronabewijs niet meer geldig voor 65-plussers als de tweede prik 7 maanden oud is en vanaf 15 januari geldt dat voor alle volwassenen. Wil je een restaurant, de kroeg óf de skilift in, moet je je boosterprik hebben of een negatieve test van minder dan 24 uur oud (De Telegraaf, 4.1).

Voor het jonge kartonbedrijf KarTent heeft de coronacrisis onverwacht goed uitgepakt, al leek het daar eerst helemaal niet op. KarTent maakt, zoals de naam al aangeeft, kartonnen tentjes. In 2020 had het bedrijf een wereldwijde order voor 50.000 kartonnen festivalonderkomens in de wacht gesleept, als duurzaam (en dus gewild) alternatief voor de goedkope Chinese festivaltentjes. En toen kwamen de lockdowns, gingen festivals niet door en zat KarTent met een ongelooflijke berg karton.

Ze maakten er kantoortussenschotten van, met bioplastic ruitjes, als milieuvriendelijk alternatief voor de plexiglas schermen. En kantoormeubilair, lampen, bedden, kasten, dierenkoppen, hobbelpaarden en nog 194 andere producten (Trouw, 2,1). Te bekijken en te kopen in een popupstore aan de Oudegracht in Utrecht, naast de HEMA.

Van het kartontekort - een negatief gevolg van de hals-over-kop gestegen online bestellingen en verzending - heeft KarTent geen last. Het karton komt niet uit China maar van verpakkingsmultinational Smurfit Kappa, van 'bij ons' dus. En, het grootste voordeel: alle producten kunnen gewoon bij het oud papier, mocht je er ondanks de 'designfactor' toch op uitgekeken raken.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken