Alcoholwet
De versoepeling is een gevolg van de overgang van de Drank- en horecawet naar de Alcoholwet, waar de regering jaren aan werkte. Formeel stelt de herziene wet minder eisen aan ventilatie in de horeca omdat de inrichtingseisen aan horeca-onderkomens voortaan in het Bouwbesluit geregeld zijn. Maar in het Bouwbesluit zijn de ventilatie-eisen veel minder streng: de Drank- en horecawet vereiste iedere 10 minuten een volledige verversing van lucht, in het Bouwbesluit is een keer per uur genoeg.
Dat betekent dat de ventilatienorm in de horeca in Nederland ruim 5 keer lager ligt dan voorheen, juist nu de mogelijkheid dat het virus zich ook via aerosolen verspreidt eindelijk serieus genomen wordt. Meteen na de heropening van het uitgaansleven liep het aantal besmettingen pijlsnel op; de horeca kreeg daarvan indirect de schuld, terwijl die juist open mocht van een kabinet dat de ventilatierichtlijnen versoepelde (de Volkskrant, 3.2).
Bij de behandeling van de wet in de Tweede Kamer probeerde staatssecretaris Paul Blokhuis de Kamer gerust te stellen door aan te geven dat de ventilatie-eisen in het Bouwbesluit ook door het RIVM voldoende worden geacht. De Kamer stemde daarop in met de Alcoholwet. Bij navraag door de NRC blijkt het RIVM daar niet naar gevraagd te zijn; de eisen in het Bouwbesluit noemt het RIVM 'minimaal'.
Buitenland
Opvallend is bovendien dat de horeca zelf gelobbyd heeft voor handhaving van de ventilatieregels uit de oude Drank- en horecawet, schrijft de Volkskrant. Ze hebben de benodigde installaties immers toch al.
In België zijn horeca-ondernemers verplicht een CO2-meter te hebben die de luchtkwaliteit in de gaten houdt. In de VS kunnen restauranteigenaren op de website van het CDC, het Amerikaanse RIVM, instructies vinden voor het optimaliseren van hun ventilatie.
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Kabinet verlaagt ventilatienorm horeca - en dat in coronatijd
NRC -
Waarom versoepelt het kabinet ventilatie-eisen voor de horeca? Vier vragen
de Volkskrant -
Ventilatie in de horeca is onder de maat'
NOS -
’Ventilatie horeca ver onder WHO-norm’
de Telegraaf -
Artsen slaan alarm: twee prikken en toch durven ouderen niet terug naar oude leven
AD -
Het leven zonder vaccin wordt ingewikkelder, duurder of allebei
Trouw -
LIVE | Frankrijk verplicht gezondheidspas op nog meer plekken; ‘Pfizer na half jaar minder werkzaam’
AD -
Google en Facebook stellen vaccinatie verplicht voor werknemers
NRC -
Google postpones return to office and makes vaccination mandatory
Independent
4. Overig
-
Leiden de roaring 20’s tot een grote reset in de retail?
Adformatie -
Na iets zuiniger coronajaar stijgt onze ecologische voetafdruk opnieuw met 6,6 procent
VRT -
Zielige coronapoesjes massaal gedumpt: ‘Verdienen ze niet’
de Telegraaf -
Covid spreading twice as fast in Republican counties than Democrat ones, report says
Independent -
Australia wildfires had greater climate impact than worldwide Covid lockdowns, study finds
Independent
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ventilatieonzin: iedere 10 minuten of ieder uur de lucht ververst.
Dus bij 1 klant net zoveel lucht vervangen als bij 100 klanten in dezelfde ruimte, dom, dommer, domst.
België verandert niet 3x per jaar de normen die toch door niemand worden gecontroleerd. Daar geldt, met uitzondering van open terrassen, het verplichte gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO2) in binnenruimten. Dat apparaat moet voor bezoekers goed zichtbaar worden aangebracht in elke afzonderlijke ruimte die bestemd is voor de consumptie van dranken of maaltijden. De grens licht tussen 900 ppm en 1.200 ppm. Iedere bezoeker ziet toe of de uitbater op tijd ventileert. ppm te hoog, zeg het de uitbater of ga naar een ander café.
4. Overig
Uit een nieuwe studie, gepubliceerd in Scientific Reports blijkt dat patiënten die tijdens de eerste golf van de pandemie van het coronavirus in 2020 in isolatie moesten, 8 x keer meer kans hadden om COVID-19 te krijgen en 5 x meer kans hadden om eraan te overlijden.
Uit onderzoek van gegevens onder ruim 1,3 miljoen Schotten, wordt duidelijk dat isolatie van beperkte waarde was om de last voor de gezondheidsdiensten te verminderen omdat mensen met een hoog risico een verhoogd risico op overlijden bleven houden.
Rekening houdend met de aanhoudende bezorgdheid over de risico's van COVID-19-vaccins, levert de studie verder bewijs dat het huidige volksgezondheidsbeleid er niet in slaagt patiënten doeltreffende en veilige oplossingen te bieden.
Het demissionaire kabinet keert ras op zijn schreden terug en overweegt de normen voor ventilatie in de horeca weer terug te brengen naar de oude situatie, schrijft de NOS.
Een kamermeerderheid vindt dat nog eens gekeken moet worden naar de ventilatie in de horeca, en dan meteen of de normen in het Bouwbesluit wel toereikend zijn om de verspreiding van het virus in publieke ruimtes, zoals ook scholen, tegen te gaan.
"Herintroductie van deze eisen is logisch en het kabinet kijkt daar nu naar", meldt een woordvoerder van het ministerie van VWS. "Aangezien de eisen pas per 1 juli zijn vervallen, kunnen we ervan uitgaan dat de horecabedrijven hier nu nog aan voldoen."
Vanwaar toch overal die onstuitbare drang tot kindervaccinatie.
Van alle kinderen en jongeren die COVID-19 hadden opgelopen heeft 99,995% het overleefd. ITV