Het nieuws van 29 januari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Ook Rutte spreekt een woordje mee over het voedselsysteem
'Het voedselsysteem' was jarenlang een abstract begrip waar academici en beleidsmakers zich zoet mee hielden. Sinds de Covid-19-pandemie is het een reëel debat over honger en armoede geworden, dat centraal stond op de Davos-conferentie van het World Economic Forum (Bloomberg, 2.1). Er is iets gruwelijk mis als 690 miljoen mensen chronisch honger lijden, miljarden mensen zich geen gezond eten kunnen veroorloven en een derde van al het geproduceerde voedsel verloren gaat, en dan hebben we het nog niet over de bedreigingen van klimaatverandering en de nog altijd groeiende wereldbevolking. Wat is er te 'doen' aan dat "complexe web van mensen en processen ter waarde van 10.000 miljard dollar (10 biljoen) die voedsel van boerderij naar bord brengen"?

Een bemoedigende lijst: "het inzetten van klimaatslimme landbouw, het gebruik van digitale hulpmiddelen om efficiëntie en transparantie te vergroten, het omvormen van voedingspatronen en het bevorderen van het consumentenbewustzijn." Mark Rutte vertelde het virtuele publiek dat wetenschap, data en de betrokkenheid van het bedrijfsleven van cruciaal belang zijn voor het opschalen van oplossingen. En Geraldine Matchett, co-CEO van Royal DSM, benadrukte dat boeren meer zullen moeten verdienen aan het duurzaam produceren van voedsel en landen gezonde voeding als een noodzaak zullen moeten beschouwen.

"De oplossingen zijn er", aldus Agnes Kalibata, de speciale gezant van de VN voor de voedselsystementop. "Voor iedere dollar die we vandaag in voedselsystemen investeren besparen we $6 dollar aan pogingen om de schade op te vangen die ontstaat als we niet de juiste dingen doen."

Zingen in het Duits
Zingen in een koor is gevaarlijk in coronatijden. Bij zingen komen ongeveer drie keer meer deeltjes in de lucht dan bij gewoon praten. Dat bleek vorig jaar overduidelijk, toen tientallen koorleden na een Johannes Passion in het Concertgebouw besmet bleken. Wát een koor zingt blijkt overigens ook nogal wat verschil uit te maken. Duits (en andere Europese talen) blijkt veel meer druppeltjes op te leveren dan bijvoorbeeld Japans, dat zich kenmerkt door 'zachte' medeklinkers (De Telegraaf, 4.10). Japanse onderzoekers lieten een koor diverse liederen zingen. Bij een Duitstalig lied stootten de proefpersonen 1302 deeltjes per minuut uit, Italiaans leverde 1166 deeltjes op en een Japans lied slechts 580. Ook werden 'Duitse' deeltjes verder voortgestuwd, 111 centimeter, dan 'Japanse': 61 centimeter.

Covid-screening met snoep
Een team van de Amerikaanse Ohio State University is op zoek naar 2.800 proefpersonen die 3 maanden lang mee willen doen aan een onderzoek naar Covid-19. Wat je ervoor moet doen? Iedere dag aan een snoepje ruiken en het opeten, en rapporteren welke smaak je proeft in welke intensiteit, schrijft de Daily Mail (3.3). De onderzoekers spelen in op het inmiddels bekende verschijnsel dat mensen die besmet raken met Covid-19 hun reuk en smaak verliezen, ook als ze verder geen symptomen ontwikkelen.

De snoepjes zien er allemaal hetzelfde uit maar hebben 8 verschillende smaken. Zodra van een proefpersoon de reuk of smaak verminderd lijkt, krijgt deze via de app te horen dat hij of zij in quarantaine moet gaan en zich moet laten testen. Het onderzoek moet 'simpele strategieën' opleveren om mensen te screenen op Covid-19.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken