Hoewel nog altijd niet duidelijk is hoe het coronavirus op de mens is overgesprongen, zit de schrik dat het te maken heeft met de interactie tussen mens en dier er stevig in. Bijna 30% van de Aziatische deelnemers aan een onderzoek van het WWF is minder wilde dieren gaan eten (Nature Today, 1.2).

'Interactie mens en dier'
Ter gelegenheid van de jaarlijkse vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ondervroeg het WWF inwoners van China, Myanmar, Vietnam, Thailand en de VS over hoe zij aankijken tegen de oorzaken van de Covid-19-pandemie, het verband met de natuur en wat dat betekent voor hun gedrag. Vorig jaar deed het WWF een vergelijkbaar onderzoek. Nu, een jaar later, blijkt uit het rapport 'COVID-19: One Year Later: Public Perceptions about Pandemics and their Links to Nature' dat er een 'sterk besef' bestaat dat "interactie tussen mens en dier kan leiden tot ernstige uitbraken van ziekten". Van de respondenten ziet 46% de overdracht van ziekten van dieren op mensen als de meest waarschijnlijke oorzaak van toekomstige pandemieën.

Deze gedachtegang blijkt gevolgen te hebben voor het (eet)gedrag. In China zegt 28% van de respondenten minder of helemaal geen wilde dieren meer te eten en in Thailand geldt dat voor 41% - in de VS voor 12%. In China (91%) en Vietnam (84%) wordt het sluiten van wildlife-markten gezien als de belangrijkste maatregel om nieuwe pandemieën te voorkomen.

Het WWF wijst erop dat de gezondheid van mensen, dieren en natuur zijn gekoppeld. Volgens de organisatie bevorderen activiteiten als het fokken van en de handel in wilde dieren en ontbossing door veranderingen in landgebruik zoönose-uitbraken doordat ze wilde dieren dichter bij mensen en huisdieren brengen.

Huisdieren
Want ja, ook onze huisdieren raken besmet met Covid-19. Sterker nog, wij besmetten onze huisdieren met 'ons' SARS-CoV-2 virus. Honden en katten (maar ook bijvoorbeeld fretten(!) en kippen) zijn er vatbaar voor, schrijft New Scientist (3.4).

Toch is het onwaarschijnlijk dat onze huisdieren een rol hebben gespeeld bij de pandemie. Onze Minnie en Boef worden nauwelijks ziek van SARS-CoV-2. Hun eigen coronavirussen, waar virologen en dierenartsen al decennia onderzoek naar doen, vormen een grotere bedreiging voor hun gezondheid (The Conversation, 3.5). Maar voor de onze weer niet. Het is nog onduidelijk waarom ze weinig te vrezen hebben van 'ons' coronavirus.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken