Vandaag het nieuws van 29 en 30 augustus. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Dit weekend vonden op meerdere plaatsen in Europa protesten plaats (zie 6.1). In Berlijn kwamen 25.000 tot 30.000 mensen samen "om te protesteren tegen de coronamaatregelen die volgens de actievoerders hun mensenrechten schenden" (zie 4.4, 4.6, 4.8 en 4.10). Uiteindelijk werd zelfs de Reichstag, het parlementsgebouw, bestormd. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier spreekt van schande (zie 4.1 en 4.2).

Steinmeier zegt dat iedereen die boos is over de coronamaatregelen die woede mag uiten. "Mijn begrip stopt echter wanneer demonstranten meegaan met provocateurs en vijanden van de democratie", aldus de president. "Rijksvlaggen en extreemrechts gepeupel voor het Duitse parlement zijn een ondraaglijke aanval op het hart van onze democratie. We zullen dat nooit accepteren."

Ook in Parijs werd gedemonstreerd (zie 6.1). Betogers voerden actie tegen de verplichting om een mondkapje te dragen. In Londen uitten demonstranten hun twijfels over het coronavirus (zie 4.5). Demonstranten hadden borden mee met teksten als 'hoax' en 'nepnieuws'.


De naam van het RIVM wordt misbruikt voor oplichtingspraktijken (zie 3.12). Oplichters sturen een sms met een head's up dat een GGD-medewerker gaat bellen. Waarschijnlijk zijn ze uit op bankgegevens van het slachtoffer.


Actiegroep Viruswaarheid beschuldigt het RIVM van het stelen van de website viruswaarheid.com. Deze site linkt direct door naar een pagina van het RIVM met actuele informatie over het coronavirus (Overig .1 en .2). De actiegroep is daar niet over te spreken en zegt dat het RIVM de domeinnaam heeft gestolen. Het kennis- en onderzoeksinstituut ontkent dat: "Iemand heeft dat gedaan, maar ik weet niet wie. We konden er wel om lachen, maar wij hebben het niet gedaan", aldus de woordvoerder.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

    6. Europa: één of verder verdeeld

    Toelichting ›
    Dit artikel afdrukken