Danone in storytelling
Als gevolg van de coronapandemie verschuift de manier waarop consumenten winkelen drastisch, e-commerce is normaal geworden. Om in te spelen op deze versnelling wijzigt Danone zijn koers, zegt Kristina Cole van Danone in een interview met FoodNavigator (2.3). Ze gaat in op de ontwikkelingen in Amerika.

Online moeten merken vechten om op het boodschappenlijstje van de consument te komen. Dat kan bijvoorbeeld met gepersonaliseerde kortingsbonnen en digitale aanbiedingen, maar daarmee ben je er nog niet als bedrijf. Wie (voor het eerst) online winkelt, zoekt meestal niet naar een merk maar naar een product, categorie of formaat. Zichtbaar worden als merk is dus het devies voor wie gekozen wil worden. Doet de klant dat eenmaal, dan is de kans groot dat hij of zij die de volgende keer opnieuw maakt.

Om online beter zichtbaar te worden, schuift Danone met zijn marketingbudget. Geld dat oorspronkelijk bestemd was voor traditionele marketing gaat (deels) naar bovenstaande online vindbaarheid en online marketing. Een van de pijlers waar Danone op inzet, is storytelling. Door verhalen te vertellen en consumenten te informeren over zijn producten, wil Danone klanten trekken. Het bedrijf praat niet alleen over de voordelen van producten, maar visualiseert ook welke sfeer het met zich meebrengt en brengt zijn missie onder de aandacht.

Als onderdeel van het plan verkoopt Danone sinds kort de So Delicious zuivelvrije desserts rechtstreeks aan consumenten. Via zijn bestelplatform komt het bedrijf in contact met de klant en kan het makkelijk feedback verzamelen door beoordelingen van diezelfde klant. Zo'n platform maakt geen winst, maar betrekt klanten - handig voor onderzoek en innovatie - en zorgt voor loyaliteit.

Avondklok wel of geen effect?
Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, had de avondklok nauwelijks effect (De Telegraaf, 3.4). "Bij de invoering van de avondklok was de berekening dat het 10 procent zou verminderen. Als je kijkt naar het verloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect”, aldus Kuipers bij de RTL-talkshow Beau.

Experts reageren verbaasd op de uitspraken van Kuipers. Het RIVM erkent dat de schatting van 10% is uitgesproken, maar is nog bezig met berekeningen van het exacte effect van de maatregel. "Wij weten niet waar Kuipers zich op baseert, wij zijn nog aan het kijken wat het heeft opgeleverd", aldus een woordvoerder van het RIVM (NU.nl, 3.3). Ook uit andere hoek klinkt onbegrip. Wetenschappers stellen dat Kuiper dat helemaal niet kan hardmaken en communicatiedeskundigen zetten vraagtekens bij de effectiviteit van de boodschap (Het Financieele Dagblad, 3.2). OMT-lid en viroloog Marion Koopmans nuanceert de uitspraken van Kuipers als volgt:
Dit artikel afdrukken