Vandaag het nieuws van 28 september. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Het kabinet scherpt de maatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan aanzienlijk aan. Zo komen er aanpassingen voor supermarkten en horeca. De 'ingrijpende maatregelen' zullen in eerste instantie voor drie weken gelden. Dat meldden vandaag verschillende bronnen op basis van ingewijden (zie 7.1, 7.2, 7.3) vooruitlopend op de extra persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een persconferentie (zie Overig. 4).

Twee maatregelen zoemden vanochtend al rond: horeca in het hele land moet om 22.00 uur de deuren sluiten en mag het laatste uur niemand meer binnenlaten. Bij sportevenementen is geen publiek meer welkom, niet bij profwedstrijden en niet bij amateurwedstrijden.

Tijdens de persconferentie bleek een tweetal andere maatregelen niet verplicht doorgevoerd te worden. Zo komt er geen mondkapjesplicht - wel moeten supermarkten en grotere winkels een deurbeleid voeren en 'venstertijden' introduceren. Dat houdt in dat ze 2 keer per dag alleen toegankelijk zijn voor ouderen en kwetsbare groepen. Het kabinet adviseert klanten om in winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wel mondkapjes te dragen. Winkeliers mogen klanten weigeren die geen mondkapje dragen.
Ook het 'op slot' gaan van de grote steden (alleen nog voor noodzakelijke reizen van en naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mogen) wordt niet doorgevoerd. De maatregelen in een notendop:
- Thuiswerken is de norm. Werkgevers gaan aangesproken worden op overtredingen en tijdelijke sluiting van een bedrijf behoort tot de mogelijkheden
- Maximaal 3 gasten in de eigen woning, in de tuin of op het balkon; bij uitgaan is de groepsgrootte maximaal 4 personen
- Voor contactberoepen wordt een registratieplicht ingevoerd (dus je gegevens opgeven als je naar de kapper gaat) om het bron- en contactonderzoek van de GGD makkelijker te maken
- In de supermarkt mag je alleen nog naar binnen met een winkelwagentje, dat van tevoren wordt ontsmet
- Aanscherping van de toegestane groepsgroottes zowel binnen (maximaal 30) als buiten (maximaal 40). Er zijn uitzonderingssituaties
De gemeente Rotterdam deelt vanaf vandaag ’quarantainepakketten’ uit aan kwetsbare Rotterdammers. Hierin zit informatie over waar ze hulp kunnen krijgen en wat attenties om ze op te vrolijken (zie 2.3).

"Als mensen positief testen op corona, of in aanraking zijn geweest met iemand met corona, moeten ze van het ene op het andere moment tien dagen in quarantaine”, aldus de Rotterdamse zorgwethouder Sven de Langen. "Vooral voor ouderen of mensen met een licht verstandelijke beperking zijn dat heftige maatregelen. Helemaal als ze een klein of geen sociaal netwerk hebben om bijvoorbeeld boodschappen te regelen, de hond uit te laten of hun medicijnen op te halen.”

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

    6. Europa: één of verder verdeeld

    Toelichting ›
    Dit artikel afdrukken