Vandaag het nieuws van 28 oktober. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Heineken gaat begin volgend jaar flink snijden in zijn personeelskosten, melden de media vandaag (zie 1.4 t/m 1.6). Heineken deed het personeel eerder de toezegging dit jaar geen massaontslagen door te zullen voeren, maar nu de coronamaatregelen weer strenger worden, moet de mondiale bierreus toch reorganiseren. [...] De personeelsuitgaven op het Nederlandse hoofdkantoor en de regionale kantoren van de bierbrouwer moeten met ongeveer 20 procent omlaag. Hoeveel banen verloren zullen gaan, is nog niet duidelijk.

Horecaondernemers krijgen een extra financiële bijdrage vanuit de overheid, maar die wordt met een hoonlach ontvangen (zie 1.1 t/m 1.3). Petro Kools, sommelier en gastheer van sterrenrestaurant Da Vinci, noemt de eenmalige bijdrage van gemiddeld €2.500 een ‘druppel die al verdampt voor hij op de gloeiende plaat valt’. In de Volkskrant zegt Kools: Kazen, truffels, langoustines; we hebben voor 7.500 euro aan voedsel in de koeling waar we nu vanaf moeten. En de kosten voor onderhoud lopen gewoon door..

Creatieve koks gebruiken hun tijd om te experimenteren. Een van hen is Jos Grootscholten, die in het AD vertelt hoe hij zo kookt dat (ex-)coronapatiënten - die hun geur en smaak zijn kwijtgeraakt - toch kunnen genieten (zie 2.1). "Als sommige zintuigen niet werken, is het wel leuk om naar te kijken", vat chef Grootscholten samen.

De Telegraaf laat vanavond verschillende horeca-ondernemers aan het woord onder de onheilspellende kop Horeca is wanhoop nabij: ’Het kan volgende maand afgelopen zijn’.

Sanquin heeft opnieuw de corona-immuniteit onder bloeddonoren onderzocht. Landelijk heeft naar schatting 6,2% van de Nederlanders antistoffen ontwikkeld tegen het coronavirus. Een lichte toename ten opzichte van mei, toen werd bij 5,4% antistoffen vastgesteld. Opvallend is dat van de 18- tot 40-jarigen uit grote steden inmiddels naar schatting 11% immuun is voor het coronavirus, schrijft het AD (zie 3.1). Die ontwikkeling komt volgens Sanquin overeen met het relatief hoge aantal infecties bij jongvolwassenen. Of mensen met antistoffen ook immuun zijn geworden voor het virus, is nog onzeker; onderzoekers van het UMC van de Universiteit van Amsterdam denken dat mensen zelfs heel gemakkelijk voor een tweede keer besmet kunnen worden.
Dit artikel afdrukken