Nieuws over de coronapandemie vind je overal. Op Foodlog helpen we je het te duiden, door het te rangschikken in 4 thema's. In onze dagelijkse newsroom, het Corona-effect, brengen we je een selectie van de berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers.
Vandaag het nieuws van 28 oktober. Hier vind je onze voorgaande selecties.
In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
Heineken gaat begin volgend jaar flink snijden in zijn personeelskosten, melden de media vandaag (zie 1.4 t/m 1.6). Heineken deed het personeel eerder de toezegging dit jaar geen massaontslagen door te zullen voeren, maar nu de coronamaatregelen weer strenger worden, moet de mondiale bierreus toch reorganiseren. [...] De personeelsuitgaven op het Nederlandse hoofdkantoor en de regionale kantoren van de bierbrouwer moeten met ongeveer 20 procent omlaag. Hoeveel banen verloren zullen gaan, is nog niet duidelijk.
Horecaondernemers krijgen een extra financiële bijdrage vanuit de overheid, maar die wordt met een hoonlach ontvangen (zie 1.1 t/m 1.3). Petro Kools, sommelier en gastheer van sterrenrestaurant Da Vinci, noemt de eenmalige bijdrage van gemiddeld €2.500 een ‘druppel die al verdampt voor hij op de gloeiende plaat valt’. In de Volkskrant zegt Kools: Kazen, truffels, langoustines; we hebben voor 7.500 euro aan voedsel in de koeling waar we nu vanaf moeten. En de kosten voor onderhoud lopen gewoon door..
Creatieve koks gebruiken hun tijd om te experimenteren. Een van hen is Jos Grootscholten, die in het AD vertelt hoe hij zo kookt dat (ex-)coronapatiënten - die hun geur en smaak zijn kwijtgeraakt - toch kunnen genieten (zie 2.1). "Als sommige zintuigen niet werken, is het wel leuk om naar te kijken", vat chef Grootscholten samen.
De Telegraaf laat vanavond verschillende horeca-ondernemers aan het woord onder de onheilspellende kop Horeca is wanhoop nabij: ’Het kan volgende maand afgelopen zijn’.
Sanquin heeft opnieuw de corona-immuniteit onder bloeddonoren onderzocht. Landelijk heeft naar schatting 6,2% van de Nederlanders antistoffen ontwikkeld tegen het coronavirus. Een lichte toename ten opzichte van mei, toen werd bij 5,4% antistoffen vastgesteld. Opvallend is dat van de 18- tot 40-jarigen uit grote steden inmiddels naar schatting 11% immuun is voor het coronavirus, schrijft het AD (zie 3.1). Die ontwikkeling komt volgens Sanquin overeen met het relatief hoge aantal infecties bij jongvolwassenen. Of mensen met antistoffen ook immuun zijn geworden voor het virus, is nog onzeker; onderzoekers van het UMC van de Universiteit van Amsterdam denken dat mensen zelfs heel gemakkelijk voor een tweede keer besmet kunnen worden.
Dit artikel afdrukken
In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
Heineken gaat begin volgend jaar flink snijden in zijn personeelskosten, melden de media vandaag (zie 1.4 t/m 1.6). Heineken deed het personeel eerder de toezegging dit jaar geen massaontslagen door te zullen voeren, maar nu de coronamaatregelen weer strenger worden, moet de mondiale bierreus toch reorganiseren. [...] De personeelsuitgaven op het Nederlandse hoofdkantoor en de regionale kantoren van de bierbrouwer moeten met ongeveer 20 procent omlaag. Hoeveel banen verloren zullen gaan, is nog niet duidelijk.
Horecaondernemers krijgen een extra financiële bijdrage vanuit de overheid, maar die wordt met een hoonlach ontvangen (zie 1.1 t/m 1.3). Petro Kools, sommelier en gastheer van sterrenrestaurant Da Vinci, noemt de eenmalige bijdrage van gemiddeld €2.500 een ‘druppel die al verdampt voor hij op de gloeiende plaat valt’. In de Volkskrant zegt Kools: Kazen, truffels, langoustines; we hebben voor 7.500 euro aan voedsel in de koeling waar we nu vanaf moeten. En de kosten voor onderhoud lopen gewoon door..
Creatieve koks gebruiken hun tijd om te experimenteren. Een van hen is Jos Grootscholten, die in het AD vertelt hoe hij zo kookt dat (ex-)coronapatiënten - die hun geur en smaak zijn kwijtgeraakt - toch kunnen genieten (zie 2.1). "Als sommige zintuigen niet werken, is het wel leuk om naar te kijken", vat chef Grootscholten samen.
De Telegraaf laat vanavond verschillende horeca-ondernemers aan het woord onder de onheilspellende kop Horeca is wanhoop nabij: ’Het kan volgende maand afgelopen zijn’.
Sanquin heeft opnieuw de corona-immuniteit onder bloeddonoren onderzocht. Landelijk heeft naar schatting 6,2% van de Nederlanders antistoffen ontwikkeld tegen het coronavirus. Een lichte toename ten opzichte van mei, toen werd bij 5,4% antistoffen vastgesteld. Opvallend is dat van de 18- tot 40-jarigen uit grote steden inmiddels naar schatting 11% immuun is voor het coronavirus, schrijft het AD (zie 3.1). Die ontwikkeling komt volgens Sanquin overeen met het relatief hoge aantal infecties bij jongvolwassenen. Of mensen met antistoffen ook immuun zijn geworden voor het virus, is nog onzeker; onderzoekers van het UMC van de Universiteit van Amsterdam denken dat mensen zelfs heel gemakkelijk voor een tweede keer besmet kunnen worden.
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Horeca: Met extra steun hebben we kosten van weggooide voorraad weer terug
NU.nl -
Horeca is wanhoop nabij: Wij gaan dit jaar niet meer open, vrezen we
AD -
Bijdrage van 2.500 euro voor horeca is ‘druppel die al verdampt voor hij op de gloeiende plaat valt’
de Volkskrant -
Heineken gaat volgend jaar fors banen schrappen, vooral in Nederland
de Volkskrant -
Heineken gaat volgend jaar banen schrappen
Het Financieele Dagblad -
Heineken verkoopt opnieuw minder bier en snijdt in personeelsbestand
NU.nl -
Zeugenhouder verliest snel terrein door corona en AVP
Boerenbusiness -
Als corona voortwoedt, groeit supermarktomzet in 2021 met nóg 3 procent
Adformatie -
Tony Blair: The pandemic could push 49 million Africans into extreme poverty. Here's how other countries can help
CNN -
Whistleblower says JBS asked employees to pay $100 for Covid-19 tests. Shocker: few participated
The Counter -
Food Workers, Rural Americans Go Hungry Despite US Government Farm Aid
European Supermarket News
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Immuniteit tegen corona landelijk 6,2 procent: check jouw regio
AD -
Besmet en toch vijf keer naar de sportschool: dit komen onderzoekers GGD tegen
De Telegraaf -
Vlaamse influencers verspreiden waanzinnige complottheorieën over corona: 'Dit is gevaarlijk'
De Morgen -
RIVM-rekenmeester: ‘Bereid je voor op een andere kerst’
AD -
'Thuiswerken? Nee, dan worden m'n mensen doodongelukkig'
Het Financieele Dagblad -
Steeds meer corona doorgespoeld: ‘We pissen en kakken riool vol met corona’
Metro
4. Overig
-
Organisatie bron- en contactonderzoek rammelt aan alle kanten
de Volkskrant -
Wanneer moeten we verplicht aan de mondkapjes?
Het Parool -
Welke maatregelen hebben het meest effect? Nieuw onderzoek toont verband tussen scholen en covid-uitbraak
De Morgen -
‘Zonder Europese samenwerking wint het virus, en verliest de democratie’
de Volkskrant
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
‘Stoere’ paniekmaatregel van Macron. Maar is die verstandig? Waarom zou een tweede suppressie wel helpen als de eerste, met gedwongen mondkappen, afstand houden, elleboog niezen, elleboog handenschudden, niet kussen en/of omhelzen, niet zingen, en andere sjamanistische rituelen ook al niet heeft geholpen?
Dit gaat om de bevolking ‘daadkracht’ te tonen. Ongeacht de gevolgen die iedereen ziet aankomen. Le peuple een saucisson voorhouden.
‘Governments have conducted an unprecedented social, economic, and political experiment in controlling whole populations’ behavior, with high economic and human cost.
This study provides strong statistical support for what so many have been observing for six months. The epidemic has a natural tendency to spread quickly at first and slow down, seemingly on its own, a point made not only here but as early as April 14 by Isaac Ben-Israel. Meanwhile governments imagine that very specific rules for opening bars and restaurants are the key to containment.’
‘The authors ask the right question: has this experiment in government-managed virus control and suppression made a difference? The startling answer they found, after examining data from around the country and the world, is that the evidence simply is not there.’
‘If we are concerned about the evidence on this global experiment, we must concede that most government authorities have likely acted in error.’
Vers van de pers: Macron beëindigt zojuist zijn TV-toespraak waarin hij de 2e totale lockdown aankondigde