"Verwarring, zelfgenoegzaamheid en inconsistentie in overheidsmaatregelen” jagen wereldwijd de besmettingscijfers op, zei een teleurgestelde Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) (NRC, 4.1). Al weer 7 weken achter elkaar stijgt het aantal besmettingen en overlijdensgevallen aan Covid-19. Inmiddels staat de teller van het aantal coronadoden wereldwijd op 3 miljoen. En dat terwijl we over een heel arsenaal aan middelen beschikken om de pandemie af te remmen.

Coronamaatregelen werken
"Afstand houden helpt. Mondkapjes helpen. Handen wassen helpt. Ventilatie helpt. Monitoren, testen, contactonderzoek, zelfisolatie, quarantaine en zorg met voorzorgsmaatregelen - allemaal maatregelen die helpen infecties tegen te gaan en levens te redden", zei dr. Tedros. En dan zijn er de vaccins, die in snel tempo beschikbaar komen. Wereldwijd zijn er al 780 miljoen prikken gezet.

Des te frustrerender dat in sommige landen de restaurants en nachtclubs al weer vol zijn en mensen zonder voorzorgsmaatregelen boodschappen doen in drukbezochte supermarkten. "Sommige mensen lijken te denken dat het niet erg is als zij Covid-19 oplopen, omdat ze relatief jong zijn," verzuchtte Tedros. "Deze ziekte is geen griepje. Jonge, gezonde mensen zijn gestorven en we begrijpen nog altijd niet helemaal wat de lange termijngevolgen zijn voor degenen die een infectie hebben overleefd".

Nog even op de tanden bijten
Ook de WHO zou graag een einde zien aan de lockdowns en beperkingen, zei Tedros. En dat de economieën weer open konden en handel en reizen weer op gang komen. "Maar op dit moment lopen de intensive care-afdelingen in veel landen meer dan vol. Mensen sterven, en dat is totaal vermijdbaar." Nog even op de tanden bijten, is het devies. "De daling van het aantal gevallen en sterfgevallen tijdens de eerste twee maanden van het jaar laat zien dat we dit virus en zijn varianten eronder kunnen krijgen." Als we ons goed aan de hygiënemaatregelen houden en de vaccinaties verlopen volgens plan, "kunnen we deze pandemie in een paar maanden onder controle krijgen," aldus Tedros.
Maar we zijn mensen. We willen leven.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken