Het zijn maar een paar dagen, maar Nederland versoepelt sneller dan voorzien. Tijdens de extra persconferentie van vrijdagavond meldde premier Mark Rutte dat de volgende versoepelingen in plaats van woensdag 9 juni al zaterdag 5 juni ingaan. Feitelijk komt de versoepeling erop neer dat Nederland de 'harde lockdown' achter zich laat."Dat doet wat met ons", zei een invoelende premier Mark Rutte. "Als land maar ook individueel, tenminste zo voel ik dat zelf wel."

Wat maken die paar dagen uit? 'Een weekend extra' voor de horeca en culturele sector, aldus een gulle Rutte na maanden van sluiting. Want vanaf zaterdag 5 juni mogen de cafés en restaurants ook binnen weer open, voor maximaal 50 gasten. Tot 22.00 uur 's avonds. Verschuift het alcoholverbod naar 22.00 uur. Mogen er 50 mensen in een theater- of bioscoopzaal. En mag je thuis weer 4 mensen ontvangen. Wel blijven de algemene voorwaarden van kracht (Rijksoverheid, 3.1).

Een paar dagen nu mag dan voor de horeca meegenomen zijn, maar voor de komende anderhalf jaar zullen de Nederlanders hun geld aan eten en drinken blijvend anders uitgeven. Dat verwacht het Economisch Bureau van ING (2.3). Retail houdt een groter aandeel voor de voedingssector en de horeca een kleinere afzet dan voor de pandemie (Levensmiddelenkrant, 2.2). ING verwacht dat de verschuiving van horeca naar retail na circa anderhalf jaar een nieuw evenwicht zal bereiken.
Dit artikel afdrukken