Sinds vandaag kent Spanje een nieuwe griep. Nee, niet de Spaanse griep die een eeuw geleden als pandemie de wereldbevolking trof. Volgens de Spaanse regering is Covid-19 vanaf nu te beschouwen als een 'gewone' griep en is de acute fase van de coronapandemie voorbij (AD, 1.2). Spanjaarden met lichte symptomen die niet tot een risicogroep behoren hoeven zich niet meer te laten testen en ook niet meer in quarantaine. Gripalización heet deze terugkeer naar het normale leven, die door premier Pedro Sánchez al in januari werd aangekondigd.

Spanje richt zich met de 'vergrieping' van corona niet langer op het in kaart brengen van de besmettingsgraad van de hele bevolking, maar op het bieden van medische zorg aan ouderen en zwakkeren. Daarom krijgen besmette personen nog wel het advies om een mondkapje te dragen - in binnenruimtes en het OV blijft dat overigens nog wel even verplicht - en contact met kwetsbare personen te vermijden. Om toch een mogelijke nieuwe piek te kunnen signaleren, zal een representatieve groep ziekenhuizen en huisartsenposten besmettingen gaan rapporteren, zoals dat nu ook met de griep gebeurt.

Overigens blijft het oppassen: mensen die zowel een griep- als coronabesmetting oplopen, worden 4 keer zo vaak beademd en overlijden 2,4 keer vaker dan mensen die alleen Covid-19 hebben. Dat blijkt uit een nieuwe studie door onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit van Edinburgh, verschenen in The Lancet. De onderzoekers raden daarom aan om bij ziekenhuisopname altijd te testen op beide virussen (De Telegraaf, 1.4).
Dit artikel afdrukken