Minder leegstand winkelpanden
Geheel tegen de verwachting nam de leegstand van winkelpanden in plaats van toe juist af tijdens de coronaperiode. Dat zei Gertjan Slob, Directeur onderzoek bij Locatus, tijdens een bezoek aan Westfield Mall of the Nederlands, schrijft AGF (2.1). Doordat consumenten door corona dichterbij huis bleven, beleefden vooral middelgrote centra een opleving. Slob verwacht wel dat de grote steden weer meer in trek komen, nu het normale leven weer op stoom komt. Slob ziet nog een andere opvallende ontwikkeling: een verschuiving van detailhandel naar horeca. In elk winkelgebied schoten koffiebars, donutwinkels en andere horecagelegenheden als paddenstoelen uit de grond.

Goederenoverslag zeevaart
De aan- en afvoer van goederen in Nederlandse zeehavens daalde in 2020 tot bijna 558 miljoen ton, 8,2% minder dan in 2019. De grootste daling sinds de economische crisis van 2009, blijkt uit cijfers van het CBS (1.1). De aanvoer van landbouwproducten daalde met 4,9%.

Thuiswerken of op kantoor
Volledig terug naar kantoor? Volgens een rondje van BNR (4.3) bij grote werkgevers zit dat er niet meer in. Sinds deze week mogen werknemers weer de helft van de week op kantoor werken, maar veel bedrijven vinden dat nog een stap te ver, schrijft BNR. Bij Unilever, Aegon en ABN Amro gaat de maximale bezetting naar 25%, ING is nog een stuk voorzichtiger: de bank gaat naar 10% van de normale bezetting en geeft aan het rustig op te willen bouwen.
De bedrijven werken toe naar een hybride manier van werken; deels op kantoor en deels thuis.
Dit artikel afdrukken