"Dit 'natuurlijke experiment' heeft ons een glimp laten zien van hoe de luchtkwaliteit kan worden verbeterd door drastische maatregelen op het gebied van de volksgezondheid die in normale tijden moeilijk uitvoerbaar zouden zijn," zegt Antonio Gasparrini in The Guardian (3.1). Hij leidde een onderzoek naar het lockdownbeleid in 47 Europese steden en de impact daarvan op luchtvervuiling én daaraan te relateren overlijdensgevallen. Naar schatting van de onderzoekers heeft de betere luchtkwaliteit in steden zo'n 800 overlijdensgevallen gescheeld.

Volgens Gasparrini, hoogleraar biostatistiek en epidemiologie aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine, "creëerde de lockdown tijdens de eerste golf van de Covid-19 pandemie immense gezondheids- en sociale kosten. Diezelfde lockdown heeft echter unieke omstandigheden geboden om de potentiële effecten te onderzoeken van een strikt beleid om de verontreinigingsniveaus in stedelijke gebieden te verminderen."

Parijs, Londen, Barcelona en Milaan komen in het onderzoek naar voren als de vier grootste steden waar de daling van overlijdensgevallen door luchtverontreiniging het hoogst was. Door het sluiten van kantoren en scholen, afgelasten van evenementen en thuiswerken ging het niveau van luchtvervuiling fors omlaag omdat het aantal transportbewegingen drastisch terugviel. Ook reden er veel minder vrachtwagens en auto's. In sommige steden ging het niveau aan stikstofdioxide met 50 tot 60% omlaag. Ook daalde de hoeveelheid fijnstof, al komt dat ook vrij uit natuurlijke bronnen als bosbranden en gewoon stof.

Dankzij de lockdownmaatregelen van de lente en vroege zomer van 2020 heeft de wetenschap "een unieke kans gekregen een 'real-life' scenario met lagere luchtverontreinigingsniveaus te onderzoeken". Dat is van belang om voor de volksgezondheid én voor het milieu effectief beleid te maken om de stedelijke luchtkwaliteit te verbeteren.
Dit artikel afdrukken