De toename wordt weerspiegeld in het aantal geconstateerde positieve testen deze week. "Wij hebben weet van een stijging in het zuiden van de stad vanaf 15 augustus”, zegt dokter Stefaan Van der Borght, populatiemanager van de eerstelijnszones in Antwerpen. “Vorige week zijn 250 mensen in de zone Zuid Antwerpen positief getest, terwijl er dat voor heel Antwerpen bijna 900 waren. De stijging van virus in het afvalwater is dus goed gecorreleerd met een stijging van de infecties.”
De verklaring voor die lokale toename is volgens Van der Borght "de terugkeer van mensen die op familiebezoek zijn gegaan in een rode zone." Die bevinden zich momenteel vooral in Afrika, maar ook Spanje, Frankrijk en Griekenland zijn rood.
Het testen van het rioolwater is een snelle tool om het risico van de verspreiding in te schatten. Sneller dan testen, omdat ongeveer de helft van de geïnfecteerden wel virusdeeltjes in hun ontlasting hebben terwijl ze geen, nog geen of slechts milde symptomen hebben en zich (dus) niet laten testen.
Nederland geldt als voorloper op het gebied van rioolwateronderzoek. Op dit moment adviseert Nederland zowel de Europese Commissie als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over hoe andere landen rioolwater kunnen gebruiken bij de opsporing en bestrijding van corona. "Wij hebben veel ervaring met het opsporen van virussen in het rioolwater en ook nog eens een rioolwatervoorziening waar bijna alle 17 miljoen huishoudens op zijn aangesloten," legde RIVM-onderzoeker Ana Maria de Roda Husman eerder al uit in het AD. Nederland verdubbelt het aantal rioolwatermetingen: vanaf dit najaar wordt op 300 locaties 3 of 4 keer per week getest en plaats van 1 of 2 keer. Bovendien zijn in samenwerking met de GGD's scenario's opgesteld om snel in actie te kunnen komen als bijvoorbeeld blijkt dat het virus één bepaalde plek oplaait. Dan kan de GGD al met bron- en contactonderzoek beginnen.
Overigens gaan in Nederland naast het rioolwateronderzoek op het Coronadashbord van de overheid nog 2 alarmbellen af: het aantal positieve testen en het aantal ziekenhuisopnames.
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Hier kijken ze niet in hun glazen bol, maar naar rioolwater: “Binnenkort coronapiek door terugkeerders uit rode zones”
Het Nieuwsblad -
Tientallen nieuwe coronabesmettingen in Nieuw-Zeeland
RTL Nieuws -
Rechtkrabbelen na corona: moeten we vrezen voor een collectieve mentale terugslag?
Knack -
Kans op opname twee keer zo groot met deltavariant als met oorspronkelijke virus
de Volkskrant -
CDC study shows how an unvaccinated school teacher infected pupils
Independent -
Young children gained weight during the pandemic
MedicalXpress
4. Overig
-
Albert Bourla, CEO van Pfizer: ‘Zonder ons was er een recessie zoals in de 17de eeuw’
De Morgen -
Vertrouwen corona-aanpak op dieptepunt: ‘Zwabberbeleid’
het Parool -
Manifestations contre le pass sanitaire : le point sur la mobilisation région par région
FranceTVINfo -
Ondanks corona en overstromingen blikt Waalse toeristische industrie tevreden terug op afgelopen zomer
Het Nieuwsblad -
Marc Van Ranst over 18 bewogen maanden: “Het is makkelijker om als viroloog je job te doen wanneer iederéén een beetje een hekel aan je heeft”
Het Nieuwsblad -
Opnieuw actueel: de mysterieuze oorsprong van het coronavirus
Nieuwsuur -
Bronnen en leesvoer bij 'de mysterieuze oorsprong van het coronavirus'
Nieuwsuur -
Biden: 'China blijft cruciale info over oorsprong pandemie verbergen'
Knack
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Virus in het riool.
Opschalen naar 300 meetpunten , dat is ongeveer 1 per gemeente, terwijl het advies is om bij ieder zorgcentrum, school, kantoorgebouwen etc te bemonsteren voordat het in het hoofdriool terecht komt. Laat de betreffende conciërge een paar keer per week een monster opsturen, bron onderzoek wordt dan een stuk nauwkeuriger en sneller.