Het nieuws van 27 januari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Cheflix
Cheflix: een soort Netflix, maar dan om een sterrenchef in huis te halen voor een kookles. Bekende Nederlandse topchefs als Jacob Jan Boerma (De Leest), Joris Bijdendijk (RIJKS) en Ron Blaauw (Ron's Gastrobar) lanceren een eigen streamingsdienst (RTL Nieuws, 2.6). Met kooklessen die voor elke thuiskok makkelijk te volgen zijn. Elke masterclass gaat vergezeld van een recept waarvoor de ingrediënten te koop zijn bij de supermarkt en toko. Elke chef presenteert een kookworkshop gebaseerd op zijn eigen kookstijl. Ook topchefs Stefan van Sprang, Soenil Bahadoer, Jonathan Zandbergen en Erik van Loo geven Masterclasses. De koks zijn samen goed voor 10 Michelinsterren.

Preventiebeleid
Preventiebeleid op het gebied van de volksgezondheid is noodzakelijk, erkent de Tweede Kamer. De Kamer stemde in met de motie ingediend door Eva van Esch en Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren over effectief preventiebeleid om de basisgezondheid van Nederland te verbeteren:


Spanningen AstraZeneca en EC
Na veel onduidelijkheid over het geplande overleg tussen de Europese Commissie en farmaceut AstraZeneca van vandaag lijkt het virtuele overleg woensdagavond plaats te vinden (NOS, 4.1). De Europese Commissie en AstraZeneca bespreken opnieuw het aantal vaccins dat AstraZeneca in het eerste kwartaal kan leveren. De verwachting is dat het gesprek in gespannen sfeer zal verlopen. Brussel is niet te spreken over het nieuws dat de farmaceut het eerste kwartaal geen 80 miljoen, maar slechts zo'n 30 miljoen vaccins zal leveren aan de 27 EU-landen. Beide partijen vinden dat de schuld voor de productietegenvaller niet bij hen ligt. De EU vermoedt dat de in Nederland en België geproduceerde vaccins zijn gebruikt om productietegenvallers in het Verenigd Koninkrijk op te vangen. Volgens AstraZeneca staat er in het contract met de EU slechts dat de farmaceut zijn uiterste best moet doen om de beloofde leveringen na te komen. De EU vraagt AstraZenica het contract openbaar te willen maken.

Bill Gates schetst strategie volgende pandemie
Miljardair en filantroop Bill Gates schetst een ambitieus plan om de wereld beter voor te bereiden op toekomstige pandemieën (Bloomberg, 3.4). Volgens Gates moeten we lessen trekken uit de huidige coronacrisis en het feit dat de wereld niet klaar bleek voor Covid-19. Hij roept op tot een wereldwijd waarschuwingssysteem, grootschalig testen en een groep van 3.000 'first responders' die klaar staan om in actie te komen. Zoiets kost jaarlijks miljarden dollars, maar dat valt in het niets vergeleken met de geschatte kosten van Covid-19 die in de biljoenen lopen. "De wereld moet miljarden uitgeven om biljoenen te besparen" en “deze pandemie is erg, maar een toekomstige pandemie kan tien keer zo erg zijn”, zegt Gates. Pandemieën maken deel uit van het nieuwe normaal "op dezelfde manier als de aarde schudt, tornado's komen of het klimaat verandert", zei Gates in een interview met de Süddeutsche Zeitung. Het is de taak van regeringen om hun burgers ertegen te beschermen.

Gates waarschuwt ook voor 'vaccinatienationalisme' en roept staatshoofden en regelingsleiders op tot het eerlijk verdelen van de vaccins. Die oproep valt samen met een nieuwe voorspelling van de Economist Intelligence Unit (EUI). Uit het onderzoek blijkt dat dat de meeste arme landen pas in 2024 massale Covid-19-immunisatie zullen bereiken en sommige zullen er misschien nooit komen (The Guardian, 3.5). In landen met grote populaties als China en India zouden de vaccinatieprogramma's tot eind 2022 kunnen duren.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

 1. Overleg AstraZeneca met Europese Commissie lijkt door te gaan: 'Spanningen hoog opgelopen'

  NOS
 2. EU en AstraZeneca op ramkoers: ‘Er was geen verbintenis met Europa’

  De Standaard
 3. Ruzie tussen EU en AstraZeneca escaleert: vaccinproducent wil niet met Brussel praten, AstraZeneca ontkent

  de Volkskrant
 4. Gommers over AstraZeneca: 'Dit wil je niet horen'

  De Telegraaf
 5. Netherlands: Tensions high after nights of COVID lockdown riots

  Deutsche Welle
 6. Koningshuis spreekt zich uit over geweld tijdens coronarellen

  RTL Nieuws
 7. Deel demonstranten is losgezongen van de werkelijkheid'

  BNR
 8. WHO-team met Nederlandse viroloog start onderzoek naar oorsprong coronavirus

  BNR
 9. Ceo AstraZeneca: ‘AstraZeneca neemt geen vaccins van Europeanen af om ze elders te verkopen’

  De Standaard
 10. How Would 'Vaccine Nationalism' Affect Poor Nations?

  Bloomberg
 11. Reconfinement: alors que la France y pense, que font nos voisins européens?

  Huffington Post
 12. Let WHO experts meet Wuhan families, says coronavirus victim's son

  The Guardian
 13. Herstel na pandemie is ongelijk verdeeld, dat kan én moet anders

  NRC
 14. Pays-Bas, Liban, Écosse... Les manifestations anti-confinement se multiplient

  Huffington Post
 15. ‘A terrible explosion of violence’: Fear and revolt spreads in the Netherlands

  Independent
 16. Dag, reiskostenvergoeding: de thuiswerkvergoeding komt eraan

  RTL Nieuws
 17. Coronapoly: ga direct in quarantaine, ga niet langs Wuhan, u ontvangt geen 200 euro

  AD
 18. Van de avondklok werd een Nationaal Drama gemaakt

  Trouw
 19. Waarom rellen jongeren? ‘Groepsdruk, sensatie en schijt aan de maatschappij’

  Metro
 20. ‘Voor EU bestemde vaccins mogelijk doorverkocht’

  De Telegraaf
 21. ’Duitsland wil vliegverkeer stilleggen’

  De Telegraaf
Dit artikel afdrukken