Vandaag het nieuws van 26 oktober. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

In Nederland is de horeca gesloten, maar... in Duitsland niet. Dus steken Nederlanders uit de grensgemeenten graag de grens over om daar uit eten te gaan (zie 4.4). Reden voor de voorzitters van de Gelderse veiligheidsregio's, Ton Heerts (burgemeester van Nijmegen) en Ahmed Marcouch (burgemeester van Arnhem), hun inwoners op het hart te drukken 'vooral niet in Duitsland uit eten te gaan'. De besmettingen lopen aan beide zijden van de grens hard op.

Andersom zien de Nederlandse grensgemeenten het aantal Duitse bezoekers drastisch teruglopen. Behalve bij het Twentse visrestaurant-annex-snackbar van Rick de Vries. Hij kan de horecasluiting creatief én legaal omzeilen (zie 4.5). De Nederlands-Duitse grens loopt dwars door zijn zaak. In het Nederlandse deel is door de horecasluiting alleen afhalen toegestaan. Zijn terras ligt echter op Duits grondgebied ligt. Daar kunnen zijn klanten, uiteraard op coronaveilige afstand, gewoon zittend aan tafel van hun kibbeling genieten. Het zat meteen was vol Duitsers, merkte De Vries. Hij had de afgelopen dagen drie cameraploegen van de Duitse televisie op bezoek en een verslaggever met fotograaf van het populaire Bild.

In Spanje zorgt de horecasluiting voor andere problemen. De horeca is er wel open, maar moet eerder dicht. Het blijkt echter vrijwel onmogelijk de Madrileen eerder aan tafel te krijgen, beschrijft de Volkskrant in een reportage.

De coronacrisis maakt vliegmaatschappijen creatief. Er zijn er die hun maaltijden thuisbezorgen, rondvluchten naar nergens organiseren of hun vliegtuigen ombouwen tot restaurants (2.3). Finnair gaat een stap verder en biedt zijn vliegtuigmaaltijden vanaf nu aan in de supermarkt (zie 2.1 en 2.2).
Dit artikel afdrukken