Vandaag het nieuws van 26 november. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

De grootste overdekte foodmarkt in China, Xinfadi market in Beijing, stopt met de verkoop en opslag van gekoeld en diepgevroren vlees, vis en schelp- en schaaldieren (ESM magazine, zie 1.2).

Daarnaast gaan de marktautoriteiten dagelijkse controles uitvoeren op de aanwezigheid van het SAR-CoV-2 virus in magazijnen en koelopslagplaatsen voor groenten en fruit. De maatregelen zijn een gevolg van steeds weer nieuwe ontdekkingen van het coronavirus op gekoeld voedsel en de overheid die daarom het aantal inspecties opvoerd. Xinfadi market levert meer dan 80% van Pekings landbouwproducten en werd in juni al geraakt door covid-19.

Net als in het tweede kwartaal beoordelen meer Nederlanders hun eigen gezondheid positiever dan eerder (CBS, zie 3.2). Het zorggebruik lag afgelopen kwartaal redelijk in lijn met hun oordeel. Het aandeel mensen dat het afgelopen kwartaal contact heeft gehad met de huisarts bleef lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Om de drukte van de eindejaarsperiode zo goed mogelijk op te vangen, werven Belgische supermarkten duizenden extra medewerkers aan (Distrifood, zie 1.3). Naast extra krachten op de winkelvloer worden er ook extra chauffeurs ingezet om alle producten logistiek op tijd op de gewenste plek te krijgen. De animo voor de tijdelijke vacatures is groot. Zo ontving Colruyt ruim 5.000 sollicitanten en Lidl zelfs 10.000.

Dit artikel afdrukken